Za eventualne dodatne troškove planirano izdavanje obveznica

Kineske vlasti žele budžetski deficit od tri odsto BDP-a naredne godine

SvetVesti

15.12.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineske vlasti žele budžetski deficit od tri odsto BDP-a naredne godine Kineske vlasti žele budžetski deficit od tri odsto BDP-a naredne godine
Kineski lideri složili su se na godišnjem sastanku o ekonomiji ove nedelje da ostvare budžetski deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda 2024. godine,... Kineske vlasti žele budžetski deficit od tri odsto BDP-a naredne godine

Kineski lideri složili su se na godišnjem sastanku o ekonomiji ove nedelje da ostvare budžetski deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda 2024. godine, rekla su tri insajderska izvora za Reuters, dok bi druga fiskalna podrška mogla biti pokrivena vanbudžetskim dugom.

Iako je cifra deficita niža od ovogodišnjeg revidiranog cilja od 3,8 odsto, što sugeriše da Peking želi da održi fiskalnu disciplinu i da ne razmišlja o velikoj fiskalnoj bazi naredne godine, opcija izdavanja vanbudžetskog državnog duga daje mu fleksibilnost da pojača stimulaciju za održavanje stabilan privredni rast. Posebne državne obveznice mogle bi biti izdate za plaćanje dodatnih troškova po potrebi. Jedan od neimenovanih izvora naveo je da bi one mogle iznositi bilion juana (140,16 milijardi dolara), piše novinska agencija.

Kina je ranije emitovala specijalne trezorske obveznice. U 2020. Prodato je bilion juana takvog duga za finansiranje mera povezanih sa pandemijom korona virusa. Godine 2007. država je izdala obveznice u vrednosti 1,55 biliona juana da kapitalizuje svoj državni fond. Godine 1998. izdala je 270 milijardi juana za dokapitalizaciju državnih banaka.

Kina ne uključuje posebne obveznice u svoje godišnje budžetske planove, jer vidi ovaj instrument kao vanrednu meru za prikupljanje prihoda za određene projekte ili ciljeve politike u vremenima potrebe.

Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine, koja se bavi pitanjima medija u ime vlade, ministarstva finansija i glavnog državnog planera, Nacionalne komisije za razvoj i reforme, nije odmah odgovorila na Reutersov zahtev za komentar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...