Neočekivano loš rezultat druge najveće ekonomije sveta

Smanjena fabrička aktivnost u Kini u oktobru

Svet

31.10.2023 10:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Smanjena fabrička aktivnost u Kini u oktobru Smanjena fabrička aktivnost u Kini u oktobru
Kineska proizvodna aktivnost neočekivano se smanjila u oktobru, umanjujući nadu u povećanje zamaha druge po veličini svetske ekonomije. Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) u... Smanjena fabrička aktivnost u Kini u oktobru

Kineska proizvodna aktivnost neočekivano se smanjila u oktobru, umanjujući nadu u povećanje zamaha druge po veličini svetske ekonomije.

Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji u Kini dostigao je nivo 49,5 u oktobru i zaostaje za septembarskim očitavanjem od 50,2, prenosi Financial Times. Očitavanje ispod 50 označava kontrakciju u odnosu na prethodni mesec.

Smanjenje, koje je preokrenulo prošlomesečni povratak ekspanziji, označilo je dodatnu nevolju za kreatore politike, koji su pod pritiskom da reaguju na usporavanje u ekonomski kritičnom sektoru nekretnina u zemlji i na održavanje privrednog rasta.

Rast BDP-a bio je 4,9 procenata u trećem kvartalu, što je bilo bolje od očekivanja i probudilo nadu da se kineska ekonomija oporavlja posle niske aktivnosti nakon pandemije. Prema ocenama analitičara sve je izgledalo bolje do objavljivanja najnovijih podataka.

Neproizvodni PMI dostigao je 50,6 ostajući u ekspanziji, ali raste najsporijim tempom ove godine. Ekonomisti koji su učestvovali u anketi Bloomberga predviđali su očitavanje od 52, nakon što je u septembru dostigao 51,7.

Kineska ekonomija pokazivala je više znakova rasta, povećavajući se u trećem kvartalu za 1,3 odsto na kvartalnom nivou, što je znatno više od 0,5 odsto u prethodnom kvartalu. Podaci o PMI u proizvodnji u Kini u septembru prešli su 50 nakon pet uzastopnih meseci opadanja. Peking je zacrtao ekonomski rast od pet odsto u 2023. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...