Proizvodnja goriva po Euro 6 standardima

Kineski investitori razmatraju izgradnju rafinerije nafte u Smederevu

EkologijaInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

26.1.2021 10:06 Autor: Julijana Vincan 0

Kineski investitori razmatraju izgradnju rafinerije nafte u Smederevu Kineski investitori razmatraju izgradnju rafinerije nafte u Smederevu
Posle deset godina u Smederevo se ponovo vratila priča o gradnji rafinerije. Reč je o istoj lokaciji uz Dunav, gde je svojevremeno planirana, pa... Kineski investitori razmatraju izgradnju rafinerije nafte u Smederevu

Posle deset godina u Smederevo se ponovo vratila priča o gradnji rafinerije. Reč je o istoj lokaciji uz Dunav, gde je svojevremeno planirana, pa propala jedna takva investicija. Tada su naftna postrojenja hteli da grade Holanđani, a sada Kinezi.

Ovo je potvrđeno u Nacionalnom savetu za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom na sastanaku sa predstavnicima kineskih investitora povodom izgradnje rafinerije nafte u Smederevu, vredne oko 2,6 milijardi dolara.

Železara Smederevo kompanija HBIS
Foto: Tanjug

Predstavnici kompanija iz Kine najavili su da su spremni da posle dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa Radnom grupom koju će formirati Vlada Srbije, počnu sa realizacijom projekta u aprilu, dok bi okvirni rok završetka radova iznosio četiri godine.

U toj rafineriji bi se, kako prenosi SeeBiz, proizvodio Euro 6, a emisija štetnih gasova bi bila nula, dok će u proizvodnji opreme učestvovati kompanije iz Nemačke i SAD. Navodi se i da će to biti „prva investicija po najnovijoj tehnologiji gde će biti zastupljena potpuna zaštita životne sredine“.

Građani Smedereva traže informacije

Zajednica građana „Slobodan grad Smederevo“ zatražila je od nadležnih da bez odlaganja pruže dodatne informacije o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu.

“S obzirom na to da je reč o investiciji koja bi mogla da prouzrokuje veliko zagađenje životne sredine, a Smederevo već spada u red najzagađenijih gradova, građani žele da znaju da li je izgradnja rafinerije nafte u Smederevu projekat koji podržava Vlada Srbije, koja institucija je donela odluku da se rafinerija gradi baš u Smederevu i koja kompanija je investitor gradnje”, navodi zajednica građana.

Industrijska proizvodnja nafte
Foto: Pixabay.com

Oni su i postavili pitanje ko su “predstavnici kineskih investitora” zainteresavnih za gradnju rafinerije, koji su bili na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta sa saradnju sa Rusijom i Kinom kojim je predsedavao Tomislav Nikolić, te da li su tom sastanku prisustvovali i predstavnici Grada Smedereva.

Dodali su i pitanje koje će kompanije iz Nemačke i SAD učestvovati u proizvodnji opreme za rafineriju i na kojoj tačno lokaciji će se graditi.

“Zajednica okupljena oko grupe ‘Slobodan grad Smederevo’ koja na društvenoj mreži Facebook okuplja više od 20.000 članova, insistiraće na odgovorima iz dana u dan, a ukoliko oni izostanu, svoja prava tražićemo svim legitimnim načinima građanske borbe”, ističe se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...