zarada se procenjuje na više od 28 milijardi dolara

Kineski izvoz fotonaponskih ćelija porastao 60 odsto

EkologijaSvetU fokusuVesti

21.2.2022 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski izvoz fotonaponskih ćelija porastao 60 odsto Kineski izvoz fotonaponskih ćelija porastao 60 odsto
Kina je prošle godine zabeležila snažan izvoz fotonaponskih proizvoda potrebjih za instaliranje solarnih ćelija, budući da je čitav svet pojačao napore za nošenje s... Kineski izvoz fotonaponskih ćelija porastao 60 odsto

Kina je prošle godine zabeležila snažan izvoz fotonaponskih proizvoda potrebjih za instaliranje solarnih ćelija, budući da je čitav svet pojačao napore za nošenje s klimatskim izazovima.

Kineski izvoz fotonaponskih proizvoda je u prošloj godini premašio 28,4 milijardi američkih dolara, ojačavši oko 60 odsto u odnosu na 18,23 milijardi dolara iz 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo industrije i informacione tehnologije Kine, prenosi agencija Mina.

Uz uopšteno stabilne fotonaponske industrijske i lance snabdevanja, kineska proizvodnja polisilicijuma na godišnjem nivou je porasla 27,5 odsto na 505.000 tona, silikonskih pločica 40,6 odsto na 227 gigavata, solarnih ćelija 46,9 odsto na 198 GW i fotonaponskih modula 46,1 odsto na 182 GW, mereno instalacionom snagom.

Kako bi podržala cilj postizanje ugljenične neutralnosti do 2060. godine, Kina planira da obnovljiva energija, uključujući energiju sunca i vetra, do te godine čini 80 odsto njene ukupne „energetske mešavine“.

Očekuje se da će kapacitet za proizvodnju energije iz sunca i vetra do 2030. godine dostići 1.200 GW.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.