Tehnološki unapređena verzija punjača stiže u martu

E-vozila nove generacije puniće bateriju za šest minuta

AutomobiliBiznisInfrastrukturaInovacijeU fokusu

13.2.2022 11:14 Autor: Miljan Paunović 7

E-vozila nove generacije puniće bateriju za šest minuta E-vozila nove generacije puniće bateriju za šest minuta
Vodeći proizvođač nove tehnologije za električna vozila, britanski Voltempo, nedavno je predstavio sistem za brzo punjenje baterija za električna vozila koji može da isporuči... E-vozila nove generacije puniće bateriju za šest minuta

Vodeći proizvođač nove tehnologije za električna vozila, britanski Voltempo, nedavno je predstavio sistem za brzo punjenje baterija za električna vozila koji može da isporuči 1.000 kW snage, odnosno 2,8 puta više od bilo kog uporedivog sistema za punjenje, to jest punjača.

Prva javna instalacija ove tehnološki unapređene verzije punjača počinje u martu, u engleskom gradu Birmingemu.

HyperCharging je dizajniran za budućnost i narednu generaciju električnih vozila moći će da napuni za samo šest minuta, piše Traffictehnologytoday.com. I to nije sve, moći će da istovremeno puni 24 vozila.

Za sve ljubitelje električnih automobila ovo je odlična vest koja će mnogo toga promeniti u auto-industriji. Naime, ova tehnologija će olakšati prelazak sa masovnog tržišta klasičnih automobila na e-vozila, što će ujedno doprineti manjoj emisiji ugljenika.

HyperCharging je dizjaniran za potrebe raznih stanica, kao i voznih parkova, pogodan je za automobile, kombije, kamione i autobuse. Punjenje se može izvršiti iz više izvora, na primer kombinovanjem električne mreže sa lokalnim izvorima zelene energije, kao što je solarna, i korišćenjem baterije za skladištenje energije.

Ovaj revolucionarni zaokret u brzini punjenja e-vozila omogućiće benzinskim stanicama širom sveta da postanu glavna mesta za punjenje. HyperCharging sistem se može instalirati bilo gde – posebno na lokacijama gde je potrebno napuniti više vozila istovremeno.

Izvor: Pixabay.com

Modularni sistem ove tehnologije omogućava da se instalira 70 odsto brže od drugih sistema za punjenje – za nekoliko sati ili dana, a ne meseci. Troškovi instalacije su obično 30 odsto niži, zbog Voltempovog patentiranog dizajna centralizovanog punjenja.

Izvršni direktor Voltempa je rekao da će novi sistem brzog punjenja omogućiti e-vozilima da se znatno manje zadržavaju na mestima predviđenim za to, te da su ovom novom tehnologijom pokazali da će u budućnosti ovoj vrsti vozila biti potrebno isto vremena da se napune potrebnom energijom kao što je to danas potrebno vozilima na benzin ili dizel gorivo.

S obzirom na to da će se baterije puniti sve brže, pitanje koje se nameće je koliki će im biti vek trajanja.

Kako je naš portal ranije pisao, vek trajanja baterije zavisi od načina na koji je punimo. Što češće punimo na “brzim” punjačima, to je njen rok trajanja kraći. A koliku kilometražu će vozilo moći da pređe, to zavisi od vozača.

„Baterija ne može odmah da se napuni ako je zagrejana, i na to se mora sačekati, tako da je punjenje baterije električnog vozila i dalje jedan sporiji proces, mnogo sporiji od točenja goriva“, rekao je direktor firme Salmont u Beogradu, Petar Džingalašević.

Unapređenje novih tehnologija će to svakako promeniti, jer od punjenja baterija u trajanju od nekoliko sati došli smo na korak da se ona napuni za šest minuta.

 • FLAME

  13.2.2022 #1 Author

  Dakle brže napuniš bat na kolima nego na mobilnom.

  Odgovori

 • SANJA

  13.2.2022 #2 Author

  Auto za 6 min,a mi jos telefone punimo po celu noc

  Odgovori

 • TATJANA

  13.2.2022 #3 Author

  Super

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.2.2022 #4 Author

  Sjajna vest za ljubitelje elektricnih automobila…

  Odgovori

 • VERA

  13.2.2022 #5 Author

  Polako vozimo automobile koji su bili pre 10 ak godina samo u naučno-fant.filmovima. Tehnologije napreduju i električna vozila su već naša svakodnevica.

  Odgovori

 • Milovan94

  15.2.2022 #6 Author

  To su baš lepe vesti. Jedva čekam da uzmem e vozilo jer imam u planu

  Odgovori

 • TINA

  21.2.2022 #7 Author

  Leteci automobili su buducnost I da se pune mnogo brze, takodje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...