Država daje od 250 do 5.000 evra, a taksistima i po 8.000 evra

Kako do subvencija za kupovinu električnih vozila?

AutomobiliEkologijaSrbijaU fokusuVesti

11.1.2022 15:24 Autor: Julijana Vincan 4

Kako do subvencija za kupovinu električnih vozila? Kako do subvencija za kupovinu električnih vozila?
Vlada Srbije donela je novu uredbu o subvencionisanju vozila, od motora do automobila. Ovi podsticaji se odnose na kupovinu novih ekoloških, električnih i hibridinih vozila,... Kako do subvencija za kupovinu električnih vozila?

Vlada Srbije donela je novu uredbu o subvencionisanju vozila, od motora do automobila. Ovi podsticaji se odnose na kupovinu novih ekoloških, električnih i hibridinih vozila, a pravo na novac imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici, objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Visine subvencije zavisiće od tipa vozila, a iznosi se kreću od 250 evra do 5.000 evra. Uredbom Vlade Srbije definisane su subvencije za pet kategorija vozila – mopede i lake tricikle, motocikle, putnička vozila sa najviše devet sedišta, zatim vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon i vozila M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon, koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor.

Zahteve za subvenciju moguće je podneti Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra.

Za moped i tricikle po 250 evra

U prvoj kategoriji našli su se električni moped i laki tricikl i za njihovu kupovinu od države je moguće dobiti 250 evra. Za električni moped važi da nema velike troškove i da se može voziti po ceni od 0,35 dinara po kilometru. Maksimalna brzina mu nije veća od 45 km/h, a snaga motora od četiri kW, a isto važi i za električni tricikl.

Električni skuter (moped) mora da se registruje svake godine, procedura je ista kao kod klasičnog mopeda, a može da se kupi za od oko 1.500 do 2.000 evra. Cene mogu biti i znatno više, u zavisnosti od jačine modela i drugih opcija, poput baterije većeg kapaciteta.

Za motocikle po 500 evra

Za vozila vrste od L3 do L7 od države je moguće dobiti 500 evra. Reč je o sledećim modelima:

  • L3 – motocikl – vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina prelazi 45 km/h
  • L4 – motocikl sa bočnim sedištem – vozilo sa tri točka, čija brzina prelazi 45 km/h
  • L5 – teški tricikl – vozilo na tri točka, čija brzina bez obzira na način prenosa prelazi 45 km/h
  • L6 – motorno vozilo sa četiri točka, čija težina nije veća od 350 kg, što ne uključuje masu baterija; najveća brzina ne prelazi 45 km/h
  • L7 – teški četvorocikl, težina nije veća od 400 kg, odnosno 550 kg za vozila za prevoz tereta, što ne uključuje masu baterija ako je reč o električnim vozilima
Foto: Pixabay/Mikes-Photography

Za putnička vozila do 5.000 evra

Treću kategoriju čine vozila vrste M1 i N1 – za putnička vozila sa najviše devet sedišta i laka teretna vozila, koja su isključivo na električni pogon, izdvojiće se oko 5.000 evra.

Četvrta kategorija se odnosi na vozila vrste M1 i N1 koja se pokreću na hibridni pogon, uz obavezu da se punjenje može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije (PHEV Plug In Hybrid Electric Vehicle), kao i na električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja (range extender) sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km – 3.500 evra.

Peta kategorija su vozila vrste M1 i N1 – vozila koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima bar jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon, sa emisijama CO2 do najviše 100 g/km, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila – 5.000 evra.

Ocena je da je najveći problem u Srbiji zbog kojih se ovi automobili ne koriste mnogo jeste cena, problem mrežne infrastrukture, kao i dostupnosti brzih punjača kojih, prema nekim podacima, ima samo 70 dostupnih.

Podsticaji za taksi vozila

Tasksisti će i ove godine kod države moći da apliciraju za subvencije za nova vozila. Novac je odvojen za 6.000 taksi prevoznika, svi koji ga žele mogu da dobiju po 8.000 evra, ali je za ovu vrstu novčane podrške potrebno ispuniti i nekoliko uslova.

Prvi je da vozilo košta više od 13.000 evra, a među ključnim uslovima je i taj da vozila moraju biti po ekološki prihvatljivim standardima. To znači da u obzir dolaze samo nova putnička vozila koja imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas ili da zadovoljavaju najmanje Euro 6 standard.

U uredbi vlade navodi se i da pravo na subvenciju imaju svi taksi prevoznici koji se ovim poslom bave najkraće od 4. januara 2019. godine, što znači da je uslov da taksiraju najmanje tri godine.

Među uslovima se navodi i da oni koji apliciraju za subvenciju moraju prethodno da isplate 15 odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila. Ovaj deo novca mogu da obezbede svojim sredstvima, kroz lizing ili bankarski kredit.

  • Saša PEJČIĆ

    11.1.2022 #1 Author

    Mene interesuje odakle će država da puni budžet, to jest da uzima kajmak, kada više ne bude gorivo na pumpama?

    Akciza na struju? Taman da svi odu u siromaštvo.

    Odgovori

  • Danijela

    11.1.2022 #2 Author

    Svakako znaci.

    Odgovori

  • Anonimni

    14.9.2022 #3 Author

    Koliko koštaju motori na strujiut

    Odgovori

  • Lolek

    19.10.2022 #4 Author

    Nikako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...