KINESKIM KOMPANIJAMA PRETI IZBACIVANJE SA BERZI U SAD Novi zakon zaoštrava politiku prema Pekingu

BerzaNovacSvetVesti

3.12.2020 13:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINESKIM KOMPANIJAMA PRETI IZBACIVANJE SA BERZI U SAD Novi zakon zaoštrava politiku prema Pekingu KINESKIM KOMPANIJAMA PRETI IZBACIVANJE SA BERZI U SAD Novi zakon zaoštrava politiku prema Pekingu
Predstavnički dom američkog Kongresa stavio je pod pretnju kineske kompanije usvajanjem zakona prema kojem će preduzeća koja se ne pridržavaju domaćih pravila o reviziji... KINESKIM KOMPANIJAMA PRETI IZBACIVANJE SA BERZI U SAD Novi zakon zaoštrava politiku prema Pekingu

Predstavnički dom američkog Kongresa stavio je pod pretnju kineske kompanije usvajanjem zakona prema kojem će preduzeća koja se ne pridržavaju domaćih pravila o reviziji biti izbačene sa berzi u SAD. Ovim aktom se nalaže kompanijama da otkriju da li su u vlasništvu ili pod nadzorom inostrane vlade.

Pod pretnjom brisanja sa berzi našle su se kineske kompanije Alibaba Group Holding, Netease i JD.com, čije finansije će biti predmet istrage američkih regulatornih agencija u naredne tri godine. Senatori koji su predložili zakon potvrdili su da su na meti kineske kompanije. Prema navodima Yahoo Finance istraga bi mogla da navede 30 kineskih kompanija da potraže rezervne berze u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini.

Vrednosti akcija nekoliko kineskih kompanija, uključujući JD.com pale su za oko jedan odsto na berzi Wall Street nakon što je zakon prošao. Investitori su u nedoumici, jer se istovremeno suočavaju sa povećanim regulatornim i geopolitilkim rizicima, dok stratezi preporučuju ulaganje u kompanije iz Kine, čija se ekonomija snažno oporavlja od pandemije. Na američkim berzama izlistano je 217 kineskih kompanija.

Očekuje se da američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) potpiše zakon, nakon čega će stupiti na snagu. Pored toga, američka administracija zabranila je u sredu uvoz pamuka kompanijama za koje tvrde da zloupotrebljavaju prislilni rad ujgurskih muslimana, prenosi BBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...