Bolja logistička povezanost Šandonga i Srbije

Kinesko-srpski železnički centar otvoren u Inđiji

SrbijaVesti

9.9.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kinesko-srpski železnički centar otvoren u Inđiji Kinesko-srpski železnički centar otvoren u Inđiji
Shangdong, zajednički centar kinesko-evropske brze železnice, otvoren je u Inđiji, a povod je dolazak prvog kineskog voza sa sirovinama za izradu guma u fabrici... Kinesko-srpski železnički centar otvoren u Inđiji

Shangdong, zajednički centar kinesko-evropske brze železnice, otvoren je u Inđiji, a povod je dolazak prvog kineskog voza sa sirovinama za izradu guma u fabrici kompanije Linglong, objavio je RTS.

Vang Ćifeng iz Shangdong Hi-Speed Group izjavio je za javni servis da osnivanje zajedničkog centra u Srbiji predstavlja još jednu prekretnicu u istoriji razvoja teretnog železničkog saobraćaja Kina-Evropa-Šangdong.

„Produbljujemo saradnju Kine i Srbije, a u sledećem koraku ćemo se osloniti da ovaj zajednički centar poveća obrt i ubrza vezu sa važnim čvorovima u Mađarskoj i Poljskoj“, rekao je Ćifeng.

Savetnik ambasadora Kine u Srbiji Že Žang ukazuje da su se u davna vremena na putu svile čula zvona kamile, a sada su to, navodi, točkovi vozova Kina Evropa.

„Kao vodeći projekat i kultni brend međunarodne saradnje Pojas i put, teretni vozovi Evrope i Kine postali su popularan međunarodni proizvod. Osnivanje ovog centra dodatno će obogatiti saradnju Šangdonga i Srbije i ojačati stabilnost međunarodnih lanaca snabdevanja“, rekao je Žang.

Povećavanjem i unapređenjem kapaciteta intermodalnog terminala Inđija, Srbija postaje važan logistički centar u ovom delu Evrope.

Martin Kubek, zamenik izvršnog direktora Metrans grupe, napominje da je Beograd, odnosno terminal „Inđija“ prošle godine postao jedan od najvažnijih terminala u mreži Metrans grupe.

„I sa ponosom nudimo klijentima i partnerima u Srbiji i susednim zemljama naše iskustvo i znanje. Metrans rado investira u Srbiji i razvija modernu intermodalnu vezu sa našom mrežom i lukama“, izjavio je Kubek.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović naglasio da je ovaj teretni voz, koji prevozi sirovine potrebne za fabriku guma u fabrici Linglong, jedna od najvećih investicija poslednjih godina u našoj zemlji.

„Kao i drugi teretni vozovi koji su prešli daleki put od Kazahstana, Rusije, Belorusije, Poljske, Mađarske u Srbiju, ukazuju na snažno ekonomsko partnerstvo i to koliko je Srbija važan partner Narodnoj Republici Kini“, ocenio je Momirović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.