Rudarske kompanije beleže sve bolje rezultate

Kinu pokreću rekordno visoke cene bakra

BerzaNovacSvetVesti

25.5.2021 12:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kinu pokreću rekordno visoke cene bakra Kinu pokreću rekordno visoke cene bakra
Analitičari u Tokiju predviđaju da će cena bakra nastaviti da raste, jer kineska globalna ekonomija pokazuje znakove oporavka od korona virusa, prenosi Asia Nikkei.... Kinu pokreću rekordno visoke cene bakra

Analitičari u Tokiju predviđaju da će cena bakra nastaviti da raste, jer kineska globalna ekonomija pokazuje znakove oporavka od korona virusa, prenosi Asia Nikkei.

Referentna cena bakra na Londonskoj berzi metala početkom maja dostigla je rekordno visokih 10.460 dolara po toni i od tada je zadržala tu vrednost. Cena ovog metala je skoro jednu deceniju bila u padu, da bi se za godinu dana udvostručila.

Skok je bio „očekivan“, izjavio je glavni ekonomista kompanije Sumitomo Corporation Global Research, Takauki Honma (Takayuki Honma), i dodao da bi cena bakra pre ili kasnije prešla 10.000 dolara.

Kina je najveći svetski kupac bakra, troši polovinu svetske proizvodnje. Uvoz neobrađenog bakra i proizvoda u zemlji porastao je za 9,8 odsto tokom perioda januar-april u odnosu na prošlu godinu.

„Gotovo da nema razloga za pad cena bakra“, izjavio je izvršni direktor japanskog investicionog savetodavnog preduzeća Emori Fund Management, Tetsu Emori.

On je primetio da se bakar pretvara u atraktivnu robu za investitore, posebno dok velike zemlje insistiraju na dekarbonizaciji, koja će povećati potražnju za električnim vozilima, vetrogeneratorima i solarnim stanicama. Bakar se uglavnom koristi za izradu električnih kablova i nezamenjiv je za građevinske investitore.

Oporavak Kine nakon pandemije pokrenuo je skok cena robe. Za samo godinu dana cene gvozdene rude skočile su za 78 odsto, a referentna cena drvne građe je utrostručena. Porasle su i cene ostalih metala poput nikla i aluminijuma. Mnogi analitičari napominju da je mala verovatnoća da će bakar pasti znatno ispod 8.000 dolara po toni.

Goldman Sachs procenjuje da će potražnja bakra porasti za skoro 600 odsto 2030. godine zbog zelene tranzicije.

U međuvremenu, širom Azije, akcije rudarskih i trgovinskih kompanija beleže bolje rezultate zbog rastuće potražnje za bakrom.

Deonica japanske trgovačke kuće Marubeni Corp. porasla je za više od 34 odsto od početka godine, dok su proizvođači obojenih metala poput Dova Holdings i Eneos Holdings zabeležili snažne dobitke. Slični trendovi se mogu videti i u drugim delovima regiona. U Južnoj Koreji ove godine udeo proizvođača bakra Poongsan Corp. skočio je više od 46 odsto, dok korejski cink beleži rast of 16 odsto. Cena akcija kineskog rudnika bakra Jiangki Copper porasla je u Hong Kongu za 47 procenata, dok je cena Zijin Mining Group porasla za 31 odsto.

MSCI ACVI indeks metala i rudarstva, sastavljen od velikih i srednjih zaliha na 23 razvijena tržišta i 27 u razvoju, napredovao je ove godine za 20 odsto, znatno iznad porasta od četiri odsto koji je zabeležio MSCI ACVI indeks informacione tehnologije.

U međuvremenu, neki dugoročni investitori oprezno ulažu novac u sektor koji u velikoj meri zavisi od ekonomskih uslova i tržišnih ciklusa.

„Još uvek je teško doneti pozitivnu ocenu na osnovu ESG (ekoloških, socijalnih i upravnih) kriterijuma“, izjavio je direktor koji je zadužen za praćenje japanskog kapitala u BNI Mellon Investment Management u Tokiju, Masafumi Ošiden (Masafumi Oshiden).

Rudarske kompanije su pod sve većim pritiskom aktivista i investitora da se bave klimatskim promenama. One su pozvane da se okrenu ka čistijim proizvodnim procesima i založe se za veću transparentnost kako bi se uskladile sa vrednostima ESG, piše Asia Nikkei.

  • JANA

    31.5.2022 #1 Author

    Posle se mi salimo kako nema para u sekundarnim sirovinama …

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...