Holandija ograničila zarade vlasnika nekretnina

Kirija može da se poveća samo za jedan procenat

EUNekretnineNovacVesti

30.3.2021 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kirija može da se poveća samo za jedan procenat Kirija može da se poveća samo za jedan procenat
Holandija je zakonski sprečila nekontrolisani rast cene stanova za iznajmljivanje, piše španski El País, kritikujući svoje vlasti, što zbog neslaganja unutar vladajuće koalicije ne... Kirija može da se poveća samo za jedan procenat

Holandija je zakonski sprečila nekontrolisani rast cene stanova za iznajmljivanje, piše španski El País, kritikujući svoje vlasti, što zbog neslaganja unutar vladajuće koalicije ne rade nešto slično, iako je to najavljeno.

Holandski Senat je, prenosi El País, ratifikovao zakon o kontroli cena zakupa na slobodnom tržištu, kojim se utvrđuje da, u naredne tri godine, stanarine veće od 750 evra mesečno ne smeju biti povećane za više od jedan odsto u odnosu na stopu inflacije.

Ovaj predlog podržali su svi predstavnici holandskog Senata, izuzev ekstremne desnice, a sa namerom da se zaštite stanari od mogućeg poskupljenja stanarina u vreme kada zemlja trpi velike štete zbog pandemije korona virusa.

Ako se pogleda statistika iz prethodne godine, reklo bi se da je donošenje Zakona kojim se poskupljenje stanarina ograničava iznuđen potez holandskih zakonodavaca, obzirom da je u 2020. godini zabeležen rast kirija koje su iznad 750 evra, u proseku za 2,9 odsto u odnosu na godinu pre. Ovo je, inače, najveći međugodišnji rast stanarina u Holandiji u poslednjih šest godina.

Dodatno, da bi se borili protiv rastućih renti, Vlada Holandije odobrila je i budžet vredan 450 miliona evra, za održivost starih domaćinstava i poboljšanje stanja u segmentu socijalnog stanovanja za ljude koji žive sami.

Holandski Senat doneo je još nekoliko mera u vezi sa zakupom, kao što je mogućnost za vlasnike nekretnina da podignu cene najma stanarima sa višim prihodima ili da stanodavci svojim stanarima koji imaju problem sa likvidnošću odobre privremeni popust na zakup u naredne, najviše tri godine. Inače, zakupnine ispod 750 evra biće ove godine zamrznute.

Holandska izvršna vlast upravlja sa 80 odsto ukupnog stambenog fonda za iznajmljivanje u ovoj zemlji, što je ekvivalent 2,3 miliona domaćinstava.

Ograničenje cene zakupnina inače je već primenila Nemačka, koja je i prva država koja je odobrila utvrđivanje gornje granice u poskupljenju stanarine još 2015. godine. Slična mera sprovodi se i u Francuskoj, Švedskoj, Portugalu, Irskoj, Švajcarskoj, nekoliko gradova u Velikoj Britaniji i šest američkih država.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...