Tek oko 10 odsto knjigovođa upisano u registar, mnogi strahuju da će ostati bez posla

Knjige će od sledeće godine voditi samo računovođe sa dozvolom

Firme u fokusuMoja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

8.2.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Knjige će od sledeće godine voditi samo računovođe sa dozvolom Knjige će od sledeće godine voditi samo računovođe sa dozvolom
Računovođe u Srbiji imaju još manje od 11 meseci da obezbede dozvolu Komore revizora i upišu se u Registar pružalaca knjigovodstvenih usluga. Bez toga,... Knjige će od sledeće godine voditi samo računovođe sa dozvolom

Računovođe u Srbiji imaju još manje od 11 meseci da obezbede dozvolu Komore revizora i upišu se u Registar pružalaca knjigovodstvenih usluga. Bez toga, od naredne godine više neće moći da rade. Za sada to je učinilo manje od 10 odsto računovođa sa spiska Agencije za privredne registre.

Koliko će današnjih knjigovođa moći da radi svoj posao dogodine, teško je proceniti. Svega njih 689 do sada se upisalo u Registar. Uslov za to je da dobiju dozvolu za rad od Komore ovlašćenih revizora, piše RTS.

Preduzetnik ili osnivač pravnog lica ne sme da bude osuđivan, mora da ima najmanje jednog zaposlenog profesionalca – računovođu ili revizora.

Član Udruženja računovođa Srbije Ratomir Ćirović kaže da je oko osam odsto njih dobilo taj sertifikat ili dozvolu za rad, a preko 90 odsto nije to do sada završilo.

„Reč je da svi oni koji obavljaju računovodstvene usluge i koji su registrovani imaju od ranije položena zvanja tj. profesionalne sertifikate, ali profesionalne organizacije koje su ovlašćene po zakonu traže da plaćaju određenu članarinu, pretplaćuju na njihove časopise, pohađaju seminare, da im dodeljuju određene bodove“, kaže Ćirović.

Računovodstvo
Foto: Freepik.com

Milica Nedučin se knjigovodstvom bavi više od 60 godina, a kao penzioner duže od dve decenije.

„Čini mi se da kao penzioner neću moći da radim. Mislim da bi trebalo da mi se omogući da i dalje mogu da radim, jer mislim da imam sposobnosti da prenosim znanje na decu koja se obučavaju i pokušavaju da osvoje tržište i da rade kao što sam ja do sada radila“, ističe Nedučin.

U zakonu se navodi da „nema nikakvih smetnji da se penzioner ponovo aktivira i bude angažovan kod pružaoca računovodstvenih usluga, a koji ima dozvolu i upisan je u Registar, ili da kao preduzetnik samostalno obavlja poslove pod uslovima propisanima zakonom.“

Zbog čišćenja tržišta mnogi će ostati bez posla

U Ministarstvu finansija pojašnjavaju da je Zakon donet kako bi se povećao kvalitet usluga i korisnici zaštitili od nestručnih knjigovođa, čije greške mogu biti vrlo skupe. Računovođe strahuju da će mnogi ostati bez posla.

„Mnogi će se ugasiti zbog toga što 40-časovno radno vreme ne mogu da imaju osobe koje imaju volju da rade uz rad i da sastavljaju finansijske izveštaje. Ako je neko mikro pravno lice i ako ima samo mikro obveznike, on radi kalkulacije, platni promet, a na kraju godine tek sastavlja finansijski izveštaj. Što ne bi angažovali nekoga ko je itekako stručan, a to su penzioneri, finansijski direktori nekih pravnih subjekata“, smatra Dušanka Buzadžija, iz Društva računovođa i revizora u Zrenjaninu.

Zakon kaže da je „neophodno da bar jedno lice bude zaposleno kod pružaoca računovodstvenih usluga sa punim radnim vremenom, i da ima odgovarajuće kvalifikacije. Svi ostali mogu biti angažovani na osnovu različitih ugovora, kao i do sada“.

Zakon je dobar, kažu u Savezu računovođa i revizora Srbije, koji je ovlašćen za obuke.

Predrag Petrović iz Saveza računovođa i revizora Srbije naglašava da će ispasti samo oni koji su nekompetentni i da će na taj način doći do čišćenja tržišta.

„Tu će biti upisane firme i preduzetnici koji ispunjavaju bar taj minimalni uslov. Zamislite da imate firmu koja sastavlja knjige za 150 firmi, obračunava zarade, a nema nikoga kvalifikovanog. Svaka minimalna kazna je 100.000 dinara. Koliki je to rizik i za državu i za poslodavce. Takvi više neće moći da posluju, moraće neko kvalifikovan da radi“, kaže Petrović.

Ministarstvo je nedavno podsetilo računovođe da se prilagode zakonu, jer se od narednog 1. januara finansijski izveštaj neće smatrati potpunim ako ga je sastavio neko ko nije upisan u Registar.

  • TATJANA

    8.2.2022 #1 Author

    Delimicno se slazem, ali kao i u svemu u nasem drustvu, tako i u poslovanju knjigovodstvenih agencija ima propusta koji se tolerisu

    Odgovori

  • VILENJAK

    8.2.2022 #2 Author

    Tako i treba! Ko sve sebe naziva knjigovođom danas…treba voditi računa!

    Odgovori

  • ZVE84

    8.2.2022 #3 Author

    Kao i sve ostale struke i oni moraju da imaju licencu… Ne vidim problem u tome

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.2.2022 #4 Author

    Svaka bransa treba da ima strucan kadar koji radi i vodi istu. Sto se tice knjigovodstva konkretno trziste je prezasiceno i konkurencija je prejaka i treba da se uvede red.

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.2.2022 #5 Author

    Licencu ce zato mali broj knjigovodja i imati…Nisu je uveli tek tako,sa zavrsenim kursom su otvarali agencije i mnoge poslodavce losim vodjenjem ukanalili…

    Odgovori

  • BOJANA

    9.2.2022 #6 Author

    Ne mislim da je to od značaja. Ko hoće on i radi svoj posao kako treba

    Odgovori

  • FRUIT04

    9.2.2022 #7 Author

    Tako I treba, dosta ima nestrucnih Samim tim I preduzetbixi pocetnici nemaju prave I tacne informacije za svoje poslovanje.

    Odgovori

  • MADMAX

    11.2.2022 #8 Author

    I da snose odgovornost krivičnu za muljanja.

    Odgovori

  • Anonimni

    4.9.2022 #9 Author

    Sta ako se ovim poslom bavim 30 godina a imam srednju skolu pa ne mogu da polazem za licencu, jel da idem na ulicu?

    Odgovori

  • Knjigovodja

    10.10.2022 #10 Author

    Koliko ce kostati usluge licenciranog knjigovodje i ko ce to platiti
    Klijentima puno a nama nece biti dovolj o ni za sve casopise ni seminare
    Nije dobro uradjeno treba da se uvede red ali nevalja nacin
    Ostace mnogi bez posla i klijeti i knjigovodje

    Odgovori

  • grbic anka

    10.12.2022 #11 Author

    posedujem certefikat dobijen 2000 godine. Usluge knjigovodstvene radila sam kao dodatnu delatnost u okviru firme u kojoj radim kao zaposleni penzioner. interesuje me da li i dalje mogu da radim iz ove firmrme ili moram otvarati agenciju?

    Odgovori

  • BIJUTI27

    18.3.2023 #12 Author

    Zasto ne puste ljude da normalno rade svoj posao bez uslova

    Odgovori

    • Marijan H.

      1.9.2023 #13 Author

      Da bi grupica ljudi punila dzepove…..jer im nikad nije dosta.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...