Poreski obveznici imaju dovoljno vremena da se prilagode i pređu na novi model

Savez računovođa i revizora Srbije podržava zakone o fiskalizaciji i e-fakturama

Firme u fokusuMoja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

3.2.2022 10:37 Autor: Marija Jovanović 7

Savez računovođa i revizora Srbije podržava zakone o fiskalizaciji i e-fakturama Savez računovođa i revizora Srbije podržava zakone o fiskalizaciji i e-fakturama
Savez računovođa i revizora Srbije (SRRS) podržao je donošenje i skoru primenu Zakona o fiskalizaciji i Zakona o e-fakturama, koji će, kako navodi, doprineti... Savez računovođa i revizora Srbije podržava zakone o fiskalizaciji i e-fakturama

Savez računovođa i revizora Srbije (SRRS) podržao je donošenje i skoru primenu Zakona o fiskalizaciji i Zakona o e-fakturama, koji će, kako navodi, doprineti efikasnijem fiskalnom sistemu u Srbiji, kao i Zakona o računovodstvu.

Kao asocijacija profesionalnih računovođa i članica više međunarodnih federacija i asocijacija računovođa, u SRRS ističu da su važan partner obveznicima fiskalizacije kada je reč o prelasku na novi model, a pre svega kao podrška pri prijavi poslovnih prostora, prilikom prijave za subvencije, koja je nedavno završena i prilikom upita za bezbednosni element koji daje Poreska uprava.

Savez je pozvao članstvo da nastavi da aktivno pomaže svojim klijentima oko uključivanja u novi model e-fiskalizacije, kao i da ih podstiče da što pre pređu na novi model, te da ne čekaju poslednji rok.

U SRRS-u smatraju da obveznici fiskalizacije imaju dovoljno vremena da se prilagode i pređu na novi model e-fiskalizacije pogotovo imajući u vidu da je primena Zakona o fiskalizaciji već jednom pomerena, kao i primena Zakona o e-fakturama.

U prilog tome oni navode podatak da je već 130.000 obveznika fiskalizacije prijavilo lokacije poslovnog prostora, a 124.000 njih se prijavilo za državnu subvenciju za nabavku fiskalnih uređja.

Savez računovođa i revizora Srbije podseća da je Zakonom o fiskalizaciji predviđena potpuna fleksibilnost sistema jer on podrazumeva da korisnici kao fiskalni uređaj, između ostalog, mogu da koriste, tablete, računare i mobilne telefone, što znači da obveznici fiskalizacije nisu limitirani isključivo nabavkom novog fiskalnog uređaja.

Podsećaju i da je u skladu sa odredbama novog Zakona o fiskalizaciji, Poreska uprava do sada odobrila više od 120 elemenata fiskalnog uređaja, dok je po odredbama prethodnog zakona saglasnost vlade za proizvodnju i prodaju fiskalnih kasa imalo tek 15-ak proizvođača.

“Smatramo da za proces digitalizacije poslovanja privrednih subjekata u Srbiji nije potrebno dodatno odlaganje i da je ostavljeno sasvim dovoljno vremena do 1. maja, do kada svi treba da pređu na nove modele”, navode u SRRS.

Kada je reč o Zakonu o računovodstvu, ocenjuju da je prelazni rok od tri godine bio sasvim dovoljan, te da su pružaoci računovodstvenih usluga imali dovoljno vremena da se prilagode, posebno ako se ima u vidu da na tržištu Srbije sada postoji više desetina hiljada profesionalnih računovođa sa odgovarajućim profesionalnim zvanjem.

  • VERA

    3.2.2022 #1 Author

    Nadamo se da će digitalna fiskalizacija proći sa što manje bure među poslodavcima. Najavljene su i subvencije za nove uređaje. Svakako nećemo imati toliko računa po dzepovina, novcanicima…

    Odgovori

  • LUKA

    3.2.2022 #2 Author

    Bice lakse svima odlicna odluka

    Odgovori

  • TATJANA

    3.2.2022 #3 Author

    Kao i obicno mi uvek cekamo taj datum kad smo zakonom u obavezi, a postoji mogucnost da svi polako predju na e racune

    Odgovori

  • VILENJAK

    3.2.2022 #4 Author

    Skupa investicija za preduzetnike koji se bore za opstanak. Ali manje rada na crno…

    Odgovori

  • MARA

    3.2.2022 #5 Author

    Nekako je i očekivano u 21-om veku…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    4.2.2022 #6 Author

    Bice tesko navici se, ali svakako dobra ideja

    Odgovori

  • Ana

    4.10.2023 #7 Author

    Evo godinu dana posle, sve to manje više funkcioniše ali kada je Savez računovođa sve to podržao neka sad malo stane u zaštitu računovođama pred svim glupostima koje smišljalju i dodaju na SEF-u. Na kraju krajeva, umesto da nam olakša u praksi predstavlja sve više posla… Niko nas ne štiti a sve te dopune nemaju nikakovog smisla.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...