Ko će da radi u srpskim kafićima kad sezonci odu u Crnu Goru?
BiznisRegionSrbijaTurizamVesti
18.5.2021 15:28 Autor: Gordana Bulatović
Crnoj Gori pred letnju turističku sezonu najviše fali sezonskih radnika, pokazuju podaci crnogorskog državnog Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Tradicionalno, već godinama unazad, najveći broj njih dolazi iz susedne Srbije.
Posle upozorenja brojnih udruženja privrednika da je predsezona propala, dolazi doza optimizma da 2021. godine nećemo gledati depresivne prizore praznih plaža usred leta. Tome je svakako doprinela stabilnija epidemiološka situacija na globalnom planu, ali i određivanje jasnih procedura za ulazak i boravak u zemlju.
Kako je Milutin Vučinić iz ZZZ nedavno izjavio za medije, oko 20 odsto slobodnih radnih mesta na birou je početkom maja bilo iz oblasti usluge smeštaja i ishrane. Zbog toga se u Zavodu počelo sa aktivnostima u vezi sa sezonskim zapošljavanjem.
Jedan deo pokriju domaći radnici, na čemu insistira i Zavod, a u sezoni se obično aktivira čak četvrtina ukupnog broja nezaposlenih. Međutim, ponuda poslova je toliko velika da priskaču radnici iz regiona.
Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova govore da je najveći broj sezonskih radnika 2019. godine došao u Crnu Goru iz Srbije (2.430), zatim iz Bosne i Hercegovine (329), sa teritorije Kosova i Metohije (222), Makedonije (190) i Albanije (101).
Prema dosadašnjem iskustvu, među sezoncima najviše bude čistača i pomoćnog osoblja u hotelima i domaćinstvu, pomoćnih radnika u kuhinjama, kuvara, konobara i barmena. Plate na primorju nisu velike, u ugostiteljstvu se obično kreću od 500 do 800 evra.
Odlazak na rad u Crnu Goru za radnike iz okruženja može biti malo jača zarada uz bakšiš ili kombinovanje više poslova, a za neke je to prilika da provedu celo leto na moru uz posao i besplatan smeštaj.
Odlazak sezonaca privremeno poremeti rad u Srbiji
Odlazak određenog broja radnika iz Srbije u Crnu Goru je postala standardna procedura, ali to samo privremeno poremeti poslovanje domaćih privrednika, izjavio je za Biznis.rs Milenko Mijić iz Udruženja ugostitelja Novog Sada (UGONS).
„Problem je što svake godine obučimo radnike, prilagodimo ih našem objektu i sredini i počnemo da radimo. Međutim, napravi nam problem kada oni odu, deo za Hrvatsku, ali najviše u Crnu Goru. To nam remeti poslovanje, ali i oni imaju problem jer po povratku žele da se vrate na posao”, rekao je on.
Pročitajte još:
Kako je naveo, to što jedan deo na leto ode na primorje neće napraviti problem u Srbiji, jer ima dovoljno radne snage da odgovori na pojačanu potražnju tokom leta, kao što je to bilo godinama unazad pre pandemije.
Ugostitelji u pandemiji sačuvali radnike
Pandemija korona virusa snažno je pogodila uslužni sektor, a ljudi su ili ostajali bez posla, ili radili skraćenim radnim vremenom. Lako možemo pretpostaviti da sada na tržištu u Srbiji ima mnogo ugostiteljskih radnika koji čekaju da se aktiviraju, ali Mijić objašnjava da situacija nije bila tako nepovoljna.
„Izuzev manjeg broja lokala koji su se zatvorili i ljudi ostajali bez posla, ogroman broj ljudi u Srbiji je zadržao svoje radnike. To je predvideo i ulazak u reprogram, da broj ljudi koji smo imali prilikom podnošenja zahteva bude zadržan. Konstantno prihvatamo pomoć države i zadržali smo radnike. Ne mislim da je veliki broj ljudi u ugostiteljstvu ostao bez posla”, smatra naš sagovornik.
Kakva će biti letnja sezona, dodao je on, još zavisi od mnogo faktora, a povećan broj oglasa za konobare, kuvare, pomoćne i druge radnike u Novom Sadu govori da se stvari polako vraćaju u normalu.
Koliko nam fali do sezone iz 2019. godine?
Kako vreme odmiče, sve više zemalja koje su sprovele efikasnu imunizaciju počele su sa otvaranjem, poput Izraela i Malte. Kako je zastupnik UGONS objasnio za naš portal, i u Srbiji se mnogo očekuje od vakcinacije i relaksiranja protivepidemijskih mera.
„U Novom Sadu očekujemo da se ove godine održi EXIT. Veći gradovi u Srbiji organizuju mnoštvo festivala i koncerata, u Beogradu Beer fest, Tamburica fest na Petrovaradinskoj tvrđavi…”, nabraja Mijić.
On dodaje da putovanje naših turista u inostranstvo takođe utiče na ugostitelje, dok su, sa druge strane, ponovo aktuelni vaučeri za domaće destinacije.
„Željni smo posla i na sve smo spremni. Naš utisak je da su i gosti željni posete turističkim i ugostiteljskim objektima. Trenutno smo poprilično popunjeni, s obzirom da sada radimo pod smanjenim kapacitetom. Dosta stvari će uticati na naš rad, nadamo se da je koroni kraj“, rekao je naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, UGONS u poslednje vreme prima manje poziva ugostitelja, što znači da su se aktivirali i počeli da rade. Oni su imali i izvesnu podršku sistema, konkretno, Novi Sad je smanjio namete za zakupnine u gradskim lokalima, ali i država je pomogla sa tri minimalca. Uz sve to, mere se polako popuštaju.
„Najveći problem još imamo u delu gde su klubovi i sale za svadbe. To je neka naša boljka, gde mi očekujemo da će proraditi pod posebnim uslovima. Kafići se polako vraćaju“, naveo je Mijić.