Nagomilale se obaveze koje dospevaju sredinom meseca

Ko sve mora da plati porez u narednih sedam dana?

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

11.7.2021 09:25 Autor: Marko Miladinović 0

Ko sve mora da plati porez u narednih sedam dana? Ko sve mora da plati porez u narednih sedam dana?
Prema aktuelnom poreskom kalendaru Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije, nastupajuće nedelje pred domaćim privrednim društvima i preduzetnicima stoji plaćanje nekoliko obaveza. U ponedeljak... Ko sve mora da plati porez u narednih sedam dana?

Prema aktuelnom poreskom kalendaru Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije, nastupajuće nedelje pred domaćim privrednim društvima i preduzetnicima stoji plaćanje nekoliko obaveza.

U ponedeljak 12. jula ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Poreski obveznik poreza na premije neživotnog osiguranja je društvo za osiguranje. Prijave se podnose na obrascu PP-PPNO, bez obzira da li postoji obaveza plaćanja za taj mesec.

Pored toga, istog dana (12.07.) poreski dužnici koji nisu obveznici sistema PDV dužni su da za promet svojih dobara i usluga obračunaju i plate PDV i podnesu poresku prijavu za poreski period, odnosno prethodni mesec u kojem je nastala poreska obaveza. Prijava se podnosi na obrascu PP PDV.

No, četvrtak 15. jul predstavlja datum kada dospeva puno različitih obaveza odjednom. Krenimo redom.

Plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec. Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mesečnu akontaciju poreza plaća u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S. S druge strane, preduzetnici koji paušalno plaćaju porez, na osnovu rešenja PU plaćaju akontaciju poreza u roku od 15 dana po isteku svakog meseca.

Plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec. Sve navedene kategorije obveznika takođe moraju da uplate mesečnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u roku od 15 dana po isteku prethodnog meseca.

Podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec. Poreski obveznici koji su se evidentirali za PDV i kojima kalendarski mesec predstavlja poreski period dužni su da podnesu poresku prijavu PP PDV i plate obračunati PDV u roku od 15 dana po isteku meseca. Takođe, obveznik PDV dostavlja nadležnom poreskom organu, uz poresku prijavu PDV i obrazac PID PDV 1- pretežni izvoz dobara u inostranstvo za prethodni mesec, ako je u tom mesecu ispunio jedan od kriterijuma da postane obveznik PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec. Obveznici poreza na dobit pravnih lica vrše plaćanje akontacije za prethodni mesec na osnovu podnete PP PDP prijave.

Plaćanje obračunate akcize za period od 16. dana pa do kraja prethodnog meseca. Obveznik akcize je dužan da obračunatu akcizu uplati najkasnije 15. dana u mesecu za iznos akcize obračunat za period druge polovine prethodnog meseca, kaže se u Poreskom kalendaru.

Podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec. Obveznik akcize obavezan je da utvrđenu obavezu po osnovu akcize iskaže u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi na propisanom obrascu PP OA najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca, za taj mesec.

Podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec. Obveznik akcize obavezan je da utvrđenu obavezu po osnovu akcize na električnu energiju iskaže u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi po isteku kalendarskog meseca u kojem se vrši očitavanje, na propisanom obrascu PP OAEL i obračunatu akcizu plati u periodu za podnošenje poreske prijave, odnosno najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca u kojem je izvršeno očitavanje potrošnje električne energije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...