Energetski gigant NTPC naručio 20 miliona tona energenta

Kompanija Adani Enterprises postaje najveći uvoznik uglja u Indiji

BiznisPoslovanjeSvetVesti

25.7.2022 18:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija Adani Enterprises postaje najveći uvoznik uglja u Indiji Kompanija Adani Enterprises postaje najveći uvoznik uglja u Indiji
Konglomerat milijardera Gautama Adanija beleži značajan rast narudžbina zahvaljujući odluci indijske vlade da se okrene uvozu ovog energenta kako bi se ublažio zastoj u... Kompanija Adani Enterprises postaje najveći uvoznik uglja u Indiji

Konglomerat milijardera Gautama Adanija beleži značajan rast narudžbina zahvaljujući odluci indijske vlade da se okrene uvozu ovog energenta kako bi se ublažio zastoj u lancima snabdevanja.

Državna energetska kompanija NTPC naručila 20 miliona tona uvezenog uglja u fiskalnoj godini zaključno s martom, a od te količine porudžbine za uvoz 17,3 miliona tona uglja pripale su firmi Adani Enterprises, navode dobro obavešteni izvori.

NTPC fabrikama je ove godine isporučeno oko sedam miliona uvezenog uglja, navode izvori koji nisu želeli da budu imenovani jer informacija koju su dali nije bila dostupna javnosti, piše Bloomberg.

Zbog oporavka industrije nakon pandemije i velikih vrućina u toku leta, potrošnja električne energije u dostigla je rekordne nivoe i opteretila domaće proizvođače uglja, te je Vlada Indije zahtevala od kompanija da se okrenu uvozu. Coal India, kompanija u državnom vlasništvu koja je zadužena za snabdevanje fosilnim gorivima, u junu je po prvi put u istoriji svog postojanja raspisala tender za uvoz.

Očekuje se da će luke u vlasništvu Adani grupe zabeležiti rast profita u junskom kvartalu nakon naglog rasta uvoza, navodi u izveštaju Deniz Vong (Denise Wong), analitičar u Bloomberg Intelligence. Prema njenim rečima, kompanija je odlično pozicionirana da odgovori na ovakvu potražnju, podržana fiksnim ugovorima sa proizvođačima električne energije i jakom transportnom mrežom.

Zahvaljujući uvozu, u proteklom mesecu zalihe uglja u termoelektranama porasle su za oko 11 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...