Velika nestabilnost na tržištu čini ulaganje u zelenu energiju veoma isplativim

Kompanija Glennmont Partners prikupila 700 miliona evra za otkup „zelenih“ sredstava

EUInvesticijeNovacVesti

21.9.2022 19:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompanija Glennmont Partners prikupila 700 miliona evra za otkup „zelenih“ sredstava Kompanija Glennmont Partners prikupila 700 miliona evra za otkup „zelenih“ sredstava
Kompanija koja upravlja investicijama u obnovljivu energiju Glennmont Partners, u vlasništvu firme Nuveen, prikupila je 700 miliona evra (698 miliona dolara) za otkup “zelenih”... Kompanija Glennmont Partners prikupila 700 miliona evra za otkup „zelenih“ sredstava

Kompanija koja upravlja investicijama u obnovljivu energiju Glennmont Partners, u vlasništvu firme Nuveen, prikupila je 700 miliona evra (698 miliona dolara) za otkup “zelenih” sredstava u Evropi.

Ovaj korak Glennmont preduzima u trenutku kada Evropska unija planira da poveća proizvodnju zelene energije kako bi postala nezavisna od isporuka gasa iz Rusije. Kompanija Glennmont će investirati u solarne panele, hidroelektrane i vetroparkove, koji bi mogli biti veoma isplativi dok cene energije rastu, piše Bloomberg.

Velika nestabilnost na evropskom energetskom tržištu i dugoročni izgledi za obnovljive izvore stvaraju okruženje u kome je ulaganje u zelenu energiju veoma privlačna investicija, navodi generalni direktor Glennmonta Jost Bergsma (Joost Bergsma).

Novu strategiju kompanije podržao je holandski penzioni fond MN sa 600 miliona evra i TIAA, partner kompanije Nuveen sa još 100 miliona dolara evra. Glenmont je već razvio mrežu potencijalnih investicija u koje će početi da ulaže u narednih šest ili 12 meseci, izjavio je Bergsma. Cilj kompanije je da sklopi ugovore u zapadnoj i severnoj Evropi, kao i Skandinaviji i Velikoj Britaniji, u vrednosti od po 150 miliona evra.

Nakon otkupa sredstava, kompanija će imati potencijal da privuče više ulagača, što bi moglo da dovede do novog investicionog kruga u kome bi bilo prikupljeno i “nekoliko milijardi evra”, naveo je direktor fonda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...