u 11 lokalnih samouprava

Za projekte obnovljivih izvora energije u Srbiji ulaže se 40,5 miliona evra

BiznisSrbijaU fokusuVesti

20.9.2022 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Za projekte obnovljivih izvora energije u Srbiji ulaže se 40,5 miliona evra Za projekte obnovljivih izvora energije u Srbiji ulaže se 40,5 miliona evra
Sa predstavnicima 11 gradova i opština u Srbiji u utorak je u zgradi gradske uprave u Kragujevcu potpisan Memorandum o razumevanju za realizaciju prve faze... Za projekte obnovljivih izvora energije u Srbiji ulaže se 40,5 miliona evra

Sa predstavnicima 11 gradova i opština u Srbiji u utorak je u zgradi gradske uprave u Kragujevcu potpisan Memorandum o razumevanju za realizaciju prve faze projekta korišćenja obnovljivih izvora u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji za šta je opredeljeno 40,5 miliona evra.

Sa predstavnicima lokalnih samouprava memorandum su potpisali potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli) i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid (Urs Schmid), u ime švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomska pitanja (SECO), prenosi Beta.

Mihajlović je novinarima u Kragujevcu rekla da potpisani memorandumi znače, ne samo podizanje energetske efikasnosti, uključivanje obnovljivih izvora energije u proizvodnju toplotne energije, nego pre svega čistiju životnu sredinu.

Prema njenim rečima, vrednost projekata je 40,5 miliona evra, od čega su 30 miliona kreditna sredstva EBRD-a, Vlada Švajcarske donira 8,5 miliona evra, a donacija Evropske unije je tri miliona evra.

„Podaci kažu da mi danas proizvodimo 37 gigavat-časova toplotne energije iz obnovljivih izvora. Kada se ovaj projekat bude završio, a pričamo o 40,5 miliona evra koliko se ulaže u 11 jedinica lokalne samouprave, onda će proizvodnja energije iz obnovljivih izvora biti 3,5 puta viša, negde oko 197 gigavat-časova“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će to takođe značiti preko 20.000 tona manje emisije ugljen-dioksida. Mihajlović je istakla da će svi projekti biti završeni u naredne četiri godine i dodala da će u Novom Pazaru u oktobru biti gotova toplana koja će koristiti biomasu, dok je u Priboju i Malom Zvorniku već otvorena takva toplana.

Cirkularna ekonomija
Foto: Pexels.com

Prema rečima Mihajlović, u Nišu će se koristiti solarna energija za proizvodnju toplotne energije.

Kragujevac će imati dva projekta, jedan za korišćenje energije iz DATA centra, a drugi je u vezi sa dodatnim kotlom na biomasu.

Mateo Kolanđeli je rekao da je pilot projekat započeo pre godinu dana i da se njime daje primer kako da se unapredi zelena energetska tranzicija i kvalitet vazduha, ali i da se u isto vreme obezbedi energetska sigurnost.

Urs Šmid je rekao da se Švajcarska i Srbija suočavaju sa izazovom da dekarbonizuju svoje privrede da bi ispunili obaveze iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, ali i da bi unapredili životnu sredinu, zaštitili zdravlje građana i smanjili troškove i zavisnost od uvoza.

„Za obe naše države to znači da ćemo u narednim godinama morati značajno da povećamo udeo obnovljive energije. U tom smislu, trenutna energetska kriza je poziv na buđenje za ubrzanje naših napora za razvoj alternativnih izvora energije i postizanje veće energetske sigurnosti“, rekao je Šmid.

On je rekao da sistem daljinskog grejanja u Srbiji nudi veliki potencijal za unapređenje dekarbonizacije privrede Srbije.

„Skoro 100 odsto toplotne energije dolazi od prirodnog gasa, mazuta i uglja, a samo 0,4 odsto od biomase“, rekao je Šmid.

  • Jovana24

    20.9.2022 #1 Author

    Samo nama nazalost to nece znaciti koliko god da bi trebalo.

    Odgovori

  • BOJANA

    21.9.2022 #2 Author

    Bravo, svaka čast.

    Odgovori

  • MAJA

    21.9.2022 #3 Author

    Videcemo sta ce biti, koliko cemo osetiti nedostatak

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.9.2022 #4 Author

    Videcemo sta ce se realizovati od cele ove price…

    Odgovori

  • Ceca

    25.9.2022 #5 Author

    Uvek sa rezervom da se ovde negde ozbiljno ulaze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...