Evropske prodavnice odeće beleže gubitke na berzi

Kompanija Next očekuje profit niži od prognoziranog, H&M smanjuje troškove

BerzaEUNovacU fokusuVesti

29.9.2022 18:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kompanija Next očekuje profit niži od prognoziranog, H&M smanjuje troškove Kompanija Next očekuje profit niži od prognoziranog, H&M smanjuje troškove
Kompanija Next objavila je drugo upozorenje u vezi sa finansijskim rezultatima za ovu godinu. Iz kompanije H&M saopšteno je da će godišnji troškovi biti... Kompanija Next očekuje profit niži od prognoziranog, H&M smanjuje troškove

Kompanija Next objavila je drugo upozorenje u vezi sa finansijskim rezultatima za ovu godinu. Iz kompanije H&M saopšteno je da će godišnji troškovi biti smanjeni za dve milijarde švedskih kruna (180 milion dolara), nakon što je povukla poslovanje iz Rusije, a veće cene transporta izazvale pad od 86 odsto.

Maloprodajni lanci beleže pad potražnje zbog odluka potrošača da ograniče kupovinu kako računi za električnu energiju i gorivo rastu. U međuvremenu, jak dolar otežava nabavku odeće, navode iz kompanije H&M. Iz kompanije Next navode da pritisak koji stvara inflacija postati još veći u sledećoj godini, te da situaciju pogoršava nedavni pad vrednosti funte, piše Bloomberg.

Vrednost akcija kompanije Next pala je gotovo 10 odsto nakon objave finansijskog izveštaja, dok je pad vrednosti kompanije H&M od 7,2 odsto, najniži nivo u poslednjih 18 godina. Druge evropske maloprodaje takođe beleže pad, pa je vrednost akcija kompanije Zalando niže za oko 5,6 odsto, a isti gubitak imala je i firma Marks & Spencer.

Izvršna direktorka kompanije H&M Helena Helmerson (Helena Helmersson), koja je započela godinu tako što je postavila ambiciozan cilj da udvostruči prodaju do 2030. godine, u poslednje vreme se bori da ostvari rast prihoda čak i kada je rivalska kompanija Inditex, u čijem vlasništvu je Zara, napredovala.

Iz britanskog lanca prodavnica odeće i kućnih potrepština Next saopšteno je da će profit za ovu godinu iznositi 840 miliona funti (905 miliona dolara), u poređenju sa prethodno prognoziranih 860 miliona funti. Očekuje se da će prodaja artikala po punoj ceni u drugoj polovini pasti za 1,5 odsto, dok je prethodno prognoziran rast od jedan odsto.

  • Jovana24

    29.9.2022 #1 Author

    Kad preduzeca iz nekog razloga ne rade za svoju dobit, i uz to inflacija ….

    Odgovori

  • kaćica

    29.9.2022 #2 Author

    Divna vest

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.9.2022 #3 Author

    Situacija je sve gore,svi trpe gubitke…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    30.9.2022 #4 Author

    Svakako kompanijama za prodaju garderobe predstoji borba za prodaju i profit jer sem mladih koji su skloni trendu kupovinama ostali će se lako odreći kupovine nove garderobe u ovakvoj ekonomskoj situaciji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...