Sjajan rezultat, ali berzanski investitori donekle skeptični

Kompanija Tesla ostvarila rekordnu dobit zahvaljujući bitcoinu i državnoj pomoći

BerzaNovacSvetVesti

27.4.2021 11:01 Autor: Marko Miladinović 0

Kompanija Tesla ostvarila rekordnu dobit zahvaljujući bitcoinu i državnoj pomoći Kompanija Tesla ostvarila rekordnu dobit zahvaljujući bitcoinu i državnoj pomoći
Američka kompanija Tesla Motors u vlasništvu multimilijardera Ilona Maska (Elon Musk) objavila je svoj finansijski izveštaj za prvi kvartal 2021. godine. Ostvarila je rekordnu... Kompanija Tesla ostvarila rekordnu dobit zahvaljujući bitcoinu i državnoj pomoći

Američka kompanija Tesla Motors u vlasništvu multimilijardera Ilona Maska (Elon Musk) objavila je svoj finansijski izveštaj za prvi kvartal 2021. godine. Ostvarila je rekordnu neto dobit od 438 miliona dolara, ili 93 centa po akciji, nadmašivši očekivanja berzanskih analitičara sa Wall Streeta.

Ipak, akcije kompanije su na noćašnjem trgovanju pale za čak tri odsto, nakon što su investitori analizirali finansijske pokazatelje koji upućuju na to da se dobit zasniva na prodaji bitcoina i državnim kreditima za doprinos nultom zagađenju životne sredine, gde proizvođači koji imaju višak kredita mogu da ih prodaju drugim kompanijama.

Ukupni prihodi Tesle u prva tri meseca tekuće godine dostigli su 10,39 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 10,29 milijardi, što je za 74 odsto više nego u istom periodu 2020. godine, prenosi CNBC. Kompanija je tokom prvog tromesečja zabeležila 518 miliona dolara prihoda od prodaje regulatornih kredita, a takođe je registrovala pozitivne efekte od prodaje bitcoina od 101 milion dolara.

Prema izveštaju o poslovanju, Maskova kompanija je od januara do marta isporučila 184.800 automobila Model 3 i Model Y, čime je premašila tržišne prognoze i postavila novi rekord. S druge strane, luksuzniji modeli Model S i Model X nisu izlazili s proizvodne trake, a isporučeno ih je tek dve hiljade s lagera.

Iz kompanije su poručili da Tesla sada namerava da kasnije tokom ove godine proizvodi nedeljno 2.000 vozila modela S i X. Takođe, očekuje da će povećati isporuke vozila u 2021. za više od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što podrazumeva minimalnu prodaju oko 750.000 vozila ove godine.

Akcije Tesle listirane su na NASDAQ indeksu po trenutnoj ceni od 738,2 dolara, na osnovu čega je aktuelna tržišna vrednost kompanije procenjena na približno 708 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...