Zarada firme trgovanje robom za 27 odsto viša u odnosu na 2021. godine

Kompanija Trafigura ostvarila rekordni polugodišnji profit

NovacSvetVesti

10.6.2022 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kompanija Trafigura ostvarila rekordni polugodišnji profit Kompanija Trafigura ostvarila rekordni polugodišnji profit
Kompanija Trafigura je prijavila rekordni polugodišnji profit dok nestabilnost i prekidi na tržištima roba, uzrokovani sukobom u Ukrajini, podstiču rast zarada najvećih svetskih trgovačkih... Kompanija Trafigura ostvarila rekordni polugodišnji profit

Kompanija Trafigura je prijavila rekordni polugodišnji profit dok nestabilnost i prekidi na tržištima roba, uzrokovani sukobom u Ukrajini, podstiču rast zarada najvećih svetskih trgovačkih kompanija.

Neto profit grupe za šest meseci do kraja marta bio je 2,7 milijardi dolara, odnosno 27 odsto više u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je rekord zabeležen u sektorima za trgovanje naftom i metalima, ključnim za poslovanje kompanije.

Rezultati ukazuju na to kakav je efekat na zarade nekih od najvećih kompanija koje trguju robom imao rast cena i kako se od početka sukoba u Ukrajini pronalaze nove trase trgovanja.

Iako se pomenuti rezultati zasnivaju na podacima iz prvih nekoliko nedelja od početka sukoba, iz kompanije Trafigura je saopšteno da je ova situacija značajno uticala na potrošače, koji su od nje zatražili pomoć prilikom reorganizacije lanaca snabdevanja.

“Kriza u Ukrajini značajno je opteretila lance snabdevanja, posebno kada su u pitanju nafta, gas i rafinisani naftni proizvodi, dok kupci nailaze na velike teškoće u potrazi za novim izvorima snabdevanja”, rekao je direktor finansija kompanije Trafigura Kristof Salmon.

Generalni direktor kompanije Džeremi Vir (Jeremy Weir) rekao je da “nema popuštanja” kada su u pitanju tržišni uslovi koji su doveli do rasta cena gotovo svih roba od početka godine. On je ove nedelje upozorio da bi se cene nafte mogle kasnije u toku godine mogle kretati krivuljom u obliku parabole, povećavajući rizik od ekonomskog usporavanja zbog smanjenja zaliha.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...