Cene metala potrebnog za proizvodnju baterija dostigle nivo iz 2018. godine

Trafigura Group ulaže 600 miliona dolara u proizvodnju kobalta u Kongu

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

19.1.2022 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Trafigura Group ulaže 600 miliona dolara u proizvodnju kobalta u Kongu Trafigura Group ulaže 600 miliona dolara u proizvodnju kobalta u Kongu
Firma koja trguje ugovorima i robom Trafigura Group odlučila je da finansira dva projekta vezana za kobalt u Kongu, nakon što su cene ključnog... Trafigura Group ulaže 600 miliona dolara u proizvodnju kobalta u Kongu

Firma koja trguje ugovorima i robom Trafigura Group odlučila je da finansira dva projekta vezana za kobalt u Kongu, nakon što su cene ključnog metala za proizvodnju baterija prošle godine porasle više nego duplo.

Trafigura će u finansiranje firme Chemaf u vlasništvu kompanije Shalina Resources, koja proizvodi pomenuti metal u Kongu, uložiti više od 600 miliona dolara. Zauzvrat, Trafigura će moći da na tržište izbaci kobalt ove firme, piše Bloomberg.

Globalni zaokret ka “zelenijoj budućnosti” razbuktava potražnju za metalima potrebnim za proizvodnju baterija, kao što su litijum, kobalt i nikl. Zahvaljujući zastojima u lancima snabdevanja do kojih je dovela pandemija, cene za kobalt su prošle godine porasle do najvišeg nivoa još od 2018. godine.

U Kongu se proizvodi više od dve trećine svetskih zaliha kobalta, a najveći izvoznik je kompanija Glencore.

Iz kompanije Trafigura je saopšteno da će Shalina Resources iskoristiti ova sredstva da kompletira mehanizaciju rudnika Mutoshi, kao i za proširenje proizvodnog postrojenja u Lumumbašiju. Trafigura planira da veći deo finansiranja prepusti međunarodnim bankama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...