Kinesko preduzeće planira završetak svih radova u decembru ove godine

Kompanija Zijin u obnovu borske metalurgije uložila 260 miliona dolara

PoslovanjeSrbijaVesti

19.10.2022 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompanija Zijin u obnovu borske metalurgije uložila 260 miliona dolara Kompanija Zijin u obnovu borske metalurgije uložila 260 miliona dolara
Kompanija Zijin Copper Srbija saopštila je u sredu da šest meseci sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja, a... Kompanija Zijin u obnovu borske metalurgije uložila 260 miliona dolara

Kompanija Zijin Copper Srbija saopštila je u sredu da šest meseci sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja, a do sada je u obnovu metalurgije uloženo 260 miliona dolara.

Kako navodi zamenik rukovodioca Topionice i rafinacije bakra Ću Fenghang (Qu Fenghang), pažnju su usmerili na zagađenje vazduha u Boru i rešavanje problema povezanih sa otpadnim vodama, “pa je samo za izgradnju postrojenja u službi zaštite životne sredine do sada investirano 100 miliona dolara”. Fenghang je napomenuo da su velike šanse da ukupna investicija kompanije u metalurgiju bakra dostigne oko 290 miliona dolara, prenosi Beta.

On je podsetio da svi radovi treba da budu završeni do decembra ove godine, a početak rada topionice biće definisan u skladu sa situacijom u vezi sa snabdevanjem električnom energijom.

Fenghang je podsetio da je Zijin decembra 2018. godine preuzeo topionicu koja je, pored toga što je imala mali proizvodni kapacitet, prema njegovim rečima, bila u veoma lošem stanju.

„U posebno lošem stanju bili su objekti namenjeni za zaštitu životne sredine i zato je cilj bio da se najpre zaposlenima i građanima Bora obezbedi bolje radno i životno okruženje, bolji kvalitet vazduha i čisto nebo“, rekao je on.

On je najavio da će biti zamenjen i elektrostatički filter kako bi se prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja, navodeći da će nakon toga kvalitet vazduha u Boru biti još bolji.

Jedan od topioničkih agregata koji je u prošlosti zadavao najviše ekoloških muka, iako je izgrađen pre sedam godina, jeste elektrostatički filter. Stari filter je porušen i na njegovo mesto je izgrađen novi.

„U procesu obnove imamo dva prioriteta. Prvi je elektrostatički filter, koji smo izgradili na temeljima starog i porušenog. Novi filter je veći i izgrađen je od kvalitetnijeg materijala, od nerđajućeg čelika. Drugi je u novoj hali rafinacije i konvertora, gde je akcenat na preradi otpadnih gasova“, rekao je zamenik rukovodioca u Topionici i rafinacije bakra Dragan Živulović.

Kako je naveo, reč je o savremenijem načinu rada, pa će gasovi iz konvertora najpre ići u gasnu haubu, a onda u kotao otpadne toplote.

Kada je reč o gasovima u procesu metalurgije, prema rečima pomoćnika direktora Topionice i rafinacije bakra Ivana Najdenova, oni će najpre ići na tretman odsumporavanja, a kada je reč o otpadnim vodama, one će ići u fabriku za neutralizaciju.

„Ta fabrika će dodatno prerađivati i kišnicu i fekalne vode koje će se tamo reciklirati i dobrim delom ponovo vraćati u proces“, objasnio je Najdenov.

U hali anodne rafinacije, roboti će užarene anode težine oko 400 kilograma prenositi iz kalupa livne mašine do mesta predviđenog za hlađenje. Dve anonde peći će sinhronizovano pratiti dva livna točka, čiji je kapacitet livenja 110 tona za sat.

Takođe, umesto drvne mase u proizvodnji će se koristiti prirodni gas, a po završetku projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja očekuje se da će Serbia Zijin Copper do 2025. godine dostići godišnji proizvodni kapacitet 200.000 tona katodnog bakra i od tri do pet tona zlata.

Kineska kompanija je u obnovu metalurgije u Boru investirala 260 miliona dolara.

  • kaćica

    20.10.2022 #1 Author

    Ulazu jer ce biti koristi od toga

    Odgovori

  • VERA

    23.10.2022 #2 Author

    Odlicno, da vidimo kako ce posle toga da rade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...