U ovom trenutku isplativije ulagati u evropske nego američke firme

Kompanije iz evrozone skreću pažnju vodećih berzanskih investitora

BerzaNovacSvetVesti

31.5.2021 12:49 Autor: Marko Miladinović 0

Kompanije iz evrozone skreću pažnju vodećih berzanskih investitora Kompanije iz evrozone skreću pažnju vodećih berzanskih investitora
Najveći svetski berzanski investitori i analitičari očekuju da privreda evrozone raste brže od ostalih razvijenih ekonomija, što veruju da će se realizovati i u... Kompanije iz evrozone skreću pažnju vodećih berzanskih investitora

Najveći svetski berzanski investitori i analitičari očekuju da privreda evrozone raste brže od ostalih razvijenih ekonomija, što veruju da će se realizovati i u većoj profitabilnosti njenih kompanija.

Oni svoja očekivanja zasnivaju na činjenici da je vrednost akcija kompanija iz evrozone od početka 2021. godine doživela veći rast od akcionarskih društava sa drugih teritorija, pa pretpostavljaju da će se sličan tempo nastaviti barem do kraja godine.

Kako piše Financial Times, indeks MSCI EMU, koji prati berzanske trendove akcija kompanija iz evrozone porastao je za 13 odsto od početka godine, čime je za dva odsto prevazišao prvo sledeće tržište. I ne samo to, već je pomenuti indeks na najvišem nivou još od juna 2008. godine.

To je značajan preokret u odnosu na sentiment koji je vladao sredinom protekle decenije, kada su ulagači u kompanijske hartije od vrednosti s oprezom gledali na evropska preduzeća usled posledica lančane dužničke krize koja je pogodila zonu evra.

Analitičarka investicionog fonda Barings, Anjes Beleš (Agnès Belaisch) spada u 65 odsto evropskih menadžera fondova koji, prema anketi koju je sprovela Bank of America, smatraju da će vrednosti akcija kompanija evrozone svoj puni potencijal iskazati tek u četvrtom kvartalu ove godine. „Pozitivni rezultati poslovanja još nisu u potpunosti prikazani na berzanskom tržištu“, smatra Beleš, a prenosi FT.

Glavni pokretač potražnje za evropskim akcijama su prognoze da će privreda evrozone tokom sledećih meseci da se oporavlja brže od posledica korona krize od ostalih velikih ekonomija. Direktori evropskih kompanija kažu da je poslovna aktivnost tokom maja porasla najbržim tempom u poslednje tri godine, a ovoliki broj novih porudžbina nije zabeležen od juna 2006. godine, pokazuje najnoviji PMI indeks menadžera nabavke analitičke kuće IHS Markit.

Kako podseća Poslovni.hr, Evropska komisija je objavila prognozu da će ekonomija evrozone ove godine porasti za 4,3 odsto, nakon prošlogodišnjeg pada od 6,6 odsto. Kompanije iz MSCI Europe indeksa ove godine bi trebalo da ostvare prosečan rast dobiti od 41,2 odsto, nasuprot 33,3 odsto rasta dobiti američkih kompanija, pokazuje FactSet statistika.

Ipak, kako zaključuju analitičari FT, u ovom trenutku je velika prednost evropskih akcija ta što je njihov odnos cene i očekivanog prinosa daleko ispred konkurencije sa američkog tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...