Fabrika za proizvodnju baterija za električna vozila počeće da radi 2025. godine

Kompanije Samsung SDI i Stellantis ulaze u zajednički poslovni poduhvat

AutomobiliHi-techLifestyleVesti

22.10.2021 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanije Samsung SDI i Stellantis ulaze u zajednički poslovni poduhvat Kompanije Samsung SDI i Stellantis ulaze u zajednički poslovni poduhvat
Iz južnokorejske kompanije Samsung SDI u petak je saopšteno da su sa proizvođačem automobila Stellantis sklopili ugovor o proizvodnji baterija i modula za električna... Kompanije Samsung SDI i Stellantis ulaze u zajednički poslovni poduhvat

Iz južnokorejske kompanije Samsung SDI u petak je saopšteno da su sa proizvođačem automobila Stellantis sklopili ugovor o proizvodnji baterija i modula za električna vozila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se navodi u saopštenju južnokorejskog proizvođača baterija, planirano je da prvo fabričko postrojenje počne sa radom u prvoj polovini 2025. godine, sa godišnjim kapacitetom proizvodnje od 23 gigavat sata (GWh), izveštava Reuters.

Kapacitet proizvedenih baterija u ovom zajedničkom poduhvatu mogao bi u budućnosti da naraste do 40 gigavat sati, što je dovoljno za 670.000 električnih vozila, dodali su iz kompanije Samsung SDI. Kompanija nije podelila finansijske podatke u vezi sa pomenutim ugovorom.

Zajedničkim poduhvatom proizvodnje baterija biće snabdevene fabrike kompanije Stellantis u SAD, Kanadi i Meksiku, a još uvek se razmatra gde će fabrika biti locirana.

Samsung SDI, ćerka firma tehnološkog giganta Samsung Electronics, ima fabrike u Južnoj Koreji, Kini i Mađarskoj, koje snabdevaju kompanije BMW i Ford Motor.

Dogovor između Stellantis-a i Samsung SDI-a dolazi posle manje od nedelju dana od objave četvrtog najvećeg proizvođača automobila da je potpisao ugovor o proizvodnji baterija sa južnokorejskom kompanijom LG Energy Solution.

Iz Stellantis-a, kompanije formirane u januaru spajanjem italijansko-američkog proizvođača automobila Fiat Chrysler i francuskog PSA, naveli su da žele da osiguraju 130 GWh globalnog kapaciteta baterija do 2025. godine i više od 260 GWh do 2030. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...