KORONA I PAD IZVOZA UGROZILI PROIZVOĐAČE VINA Francuska pomaže vinski sektor sa 250 miliona evra

AgrobiznisBiznisEUVesti

5.8.2020 16:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORONA I PAD IZVOZA UGROZILI PROIZVOĐAČE VINA Francuska pomaže vinski sektor sa 250 miliona evra KORONA I PAD IZVOZA UGROZILI PROIZVOĐAČE VINA Francuska pomaže vinski sektor sa 250 miliona evra
Podrška države vinskom sektoru Francuske, koji je teško pogođen pandemijom korona virusa, biće povećana na 250 miliona evra, izjavio je premijer te zemlje Žan... KORONA I PAD IZVOZA UGROZILI PROIZVOĐAČE VINA Francuska pomaže vinski sektor sa 250 miliona evra

Podrška države vinskom sektoru Francuske, koji je teško pogođen pandemijom korona virusa, biće povećana na 250 miliona evra, izjavio je premijer te zemlje Žan Kasteks.

Prvi čovek Vlade Francuske obećao je novu pomoć države tokom posete vinogradima u Meneto-Salonu i Sankeru u departmanu Šer, u centralnom regionu doline Loare, prenosi Tanjug izveštaj agencije Rojters.

„Situacija u svetu, zdravstvena kriza, pad izvoza- sve su to teškoće sa kojima se suočava vinski sektor naše zemlje. Državna pomoć mora da se nastavi i intenzivira“, napisao je Kasteks na svom zvaničnom Tviter nalogu uoči posete vinogradima.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Francuska je već finansijski podržala ovaj sektor, ali zaposleni u industriji vina apelovali su na još pomoći.

Još u maju, kako podseća Rojters, država je odobrila 140 miliona evra, da bi mesec dana kasnije izdvojila još 30 miliona. A i Evropska komisija je još u aprilu odobrila krizne mere podrške za vino i druge sektore agrikulture, pogođene koronom.

Francuska industrija vina, nadaleko čuvena u svetu, teško je podnela pandemiju, s obzirom da su u celoj zemlji, ali i širom sveta restorani i barovi bili zatvoreni, zbog čega gotovo da nije bilo potražnje.

Osim zdravstvene krize, vinski sektor pogođen je veoma i tarifama na uvoz proizvoda iz EU, koje su uvele Sjedinjene Američke Države.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...