KORONA KRIZA NIJE UTICALA NA GRAĐEVINSKU INDUSTRIJU U EU Najveći rast aktivnosti u Francuskoj

EUVesti

19.10.2020 16:57 Autor: Ljiljana Begović 0

KORONA KRIZA NIJE UTICALA NA GRAĐEVINSKU INDUSTRIJU U EU Najveći rast aktivnosti u Francuskoj KORONA KRIZA NIJE UTICALA NA GRAĐEVINSKU INDUSTRIJU U EU Najveći rast aktivnosti u Francuskoj
Prve procene Evrostata pokazuju rast aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Evropske unije i Evrozone u avgustu za više od 2 odsto u odnosu na... KORONA KRIZA NIJE UTICALA NA GRAĐEVINSKU INDUSTRIJU U EU Najveći rast aktivnosti u Francuskoj

Prve procene Evrostata pokazuju rast aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Evropske unije i Evrozone u avgustu za više od 2 odsto u odnosu na mesec dana ranije.

U EU sezonski prilagođene građevinske aktivnosti u avgustu su porasle za 2,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, prema revidiranim podacima Evrostata.

U Evrozoni je rast iznosio 2,6 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom u kojem je prema revidiranim podacima zabeležen njihov rast od 0,3 odsto na mesečnom nivou. Poboljšana aktivnost u oba područja pripisuje se rastu aktivnosti u visokogradnji i niskogradnji.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U EU je aktivnost u visokogradnji na mesečnom nivou porasla za 2,7 odsto, a u niskogradnji za 0,5 procenata. U segmentu visokogradnje aktivnost u Evrozoni porasla za je za 2,8 odsto, a u niskogradnji za 0,7.

Prema izveštaju Evrostata, među zemljama članicama EU za koje su bili dostupni podaci, najveći rast građevinskih aktivnosti je zabeležila Francuska, od 4,9 odsto. Slede Slovenija i Mađarska, s rastom za 2,4 odnosno 1,9 procenata.

S druge strane, najveći pad građevinskih aktivnosti imale su Slovačka, za 2,5, Belgija, za dva i Češka, za 1,4 odsto.

Foto: Tanjug

Zabeležen blaži pad u odnosu na prethodnu godinu

U poređenju sa istim periodom prošle godine, građevinske aktivnosti u EU smanjene su u avgustu za 1,5 odsto.

U EU su pritom aktivnosti u visokogradnji smanjene za dva procenta, dok su u niskogradnji uvećane za 0,9 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

U Evrozoni su u visokogradnji aktivnosti pale za 1,8 odsto, dok su u niskogradnji porasle za 2,3 odsto.

U avgustu je na godišnjem nivou najizraženiji pad građevinske aktivnosti zabeležen u Slovačkoj, od 18 odsto. Slede Mađarska i Poljska, s padom od 13,6 odnosno 12,1 procenat. Rast građevinske aktivnosti na godišnjem nivou ostvarile su Rumunija, od 12,4 odsto, zatim Slovenija i Finska, od 4,8 odnosno 2,2 procenta, piše portal Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...