Tržište lekova u svetu nikada nije bolje stajalo

Korona kriza obogatila farmaceute

AnalizaEUSrbijaU fokusuVesti

2.5.2021 07:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Korona kriza obogatila farmaceute Korona kriza obogatila farmaceute
Farmaceutska kompanija Astra Zeneka saopštila je da joj je prodaja vakcina u prvom kvartalu donela prihod od 275 miliona dolara što je više od... Korona kriza obogatila farmaceute

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka saopštila je da joj je prodaja vakcina u prvom kvartalu donela prihod od 275 miliona dolara što je više od očekivanog. Ovo je prvi proizvođač lekova koji je objavio finansijske detalje o distribuciji i prodaji vakcina. Kompanija je objavila da neće ostvarivati profit od vakcina dok traje pandemija, prenosi portal Kliks.

Ukupan prihod kompanije, koji obuhvata i uplate koje su rezultat saradnje s drugim firmama, povećan je 11 posto u prva tri meseca godine i dostigao je 7,32 milijarde dolara.

I nemački proizvođač Synlab je prošle godine proizveo 11,6 miliona PCR testova i samo im je donelo 620 miliona evra prometa od ukupno 2,6 milijardi prometa čitavog koncerna. Korona im je donela porast prometa od 38 odsto. Ove godine računaju na novi rast od 17 odsto, piše Deutche Welle.

Ovo su samo neki od primera velikih zarada farmaceuta. Osim povećane prodaje, mnogi od njih otvorili su i nova tržišta, što u budućnosti otvara prostor za plasman svih njihovih roba.

Kovid 2020. godinu koja će ostati upamćena po opštem smanjenju trgovine, proizvođači i distributeri medicinskih i farmaceutskih proizvoda u Evropi pamtiće je po povećanoj prodaji.  Uvoz i izvoz ovih roba nastavio je da raste i ove godine.

Prema podacima Eurostat-a, Slovenija je imala najveći porast uvoza medicinskih proizvoda, od 31 odsto, ali i drugi, najveći rast izvoza – 42 odsto.Na prvom mestu po uvozu medicinskih proizvoda u prošloj godini našla se Grčka kod koje je izvoz ovih roba porastao u odnosu na 2019. godinu čak 48 odsto.

Glavno odredište izvoza medicinskih i farmaceutskih proizvoda van Evropske unije bile su SAD (34 odsto izvoza ovih roba iz EU je išlo na to tržište), zatim Švajcarska (12 odsto), Velika Britanija (8 odsto) i Kina ( 6 odsto).

foto: EUROSTAT

Evropljani su u prošloj godini najviše medicinskih i farmaceutskih proizvoda kupovali od Švajcarske (35 odsto ukupnog uvoza u EU), SAD (28 odsto) i Velike Britanije (12 odsto).

Između 2019. i 2020. godine povećana je i trgovina lekovitim proizvodima iz Švajcarske, Velike Britanije i drugih zemalja, sa izuzetkom uvoza iz SAD.

I Srbija beleži porast proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda u prošloj u odnosu na prethodnu godinu. I uvoz i izvoz porasli su u sličnom procentu – oko devet odsto.

Najveći skok prodaje proizvoda farmaceutske industrije u Srbiji bio je tokom marta prošle godine. Širenjem pandemije većina proizvođača revidirala je svoje planove i skoncentrisala se na one proizvode za kojima je vladala povećana tražnja.

.

Tagovi
EUROSTAT
  • Tina

    2.5.2021 #1 Author

    Uvek je tako i bilo

    Odgovori

  • suncokret

    3.5.2021 #2 Author

    Među onima koji su imali najveće zarade tokom pandeemije treba tražiti i onoga koji je stvorio ovaj veštački virus koji se proširio na celoj planeti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...