privatna potrošnja pala 3,7 odsto

Korona smanjila BDP Švajcarske za 2,4 odsto

SvetVesti

26.8.2021 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs

Korona smanjila BDP Švajcarske za 2,4 odsto Korona smanjila BDP Švajcarske za 2,4 odsto
Pandemija korona virusa, i i mere koje su je pratile, negativno su uticale i na švajcarsku privredu, što se ogleda u padu BDP-a u... Korona smanjila BDP Švajcarske za 2,4 odsto

Pandemija korona virusa, i i mere koje su je pratile, negativno su uticale i na švajcarsku privredu, što se ogleda u padu BDP-a u prošloj godini za 2,4 odsto.

Prema saopštenju Statističkog zavoda Švajcarske, to je za 15,46 milijardi franaka manji BDP u poređenju sa 2019. godinom, prenosi Tanjug.

To je manji pad nego što se ranije procenjivalo, ali i pored toga privreda Švajcarske, ocenjuju eksperti, izgubila je snagu kao retko do sada.

Pad BDP-a, ukazuje Statistički zavod, posledica je pandemije korona virusa. Navodi se da je privatna potrošnja pala za 3,7 odsto, što je najveći pad od Drugog svetskog rata.

Zabeleženo je i smanjenje od 1,8 odsto kod investicija, a i izvoz je osetio teške posledice pandemije. Posebno je bio pogođen izvoz usluga, koji je pao za 15 odsto.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...