Potrebno razdvajanje cena energenata

Krajem oktobra razgovori o uspostavljanju strateških rezervi gasa

EkologijaEUSvetU fokusuVesti

5.10.2021 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Krajem oktobra razgovori o uspostavljanju strateških rezervi gasa Krajem oktobra razgovori o uspostavljanju strateških rezervi gasa
Lideri Evropske unije (EU) razgovaraće krajem oktobra o ideji o uspostavljanju strateških rezervi gasa i odvajanju cene električne energije od cena gasa, izjavila je... Krajem oktobra razgovori o uspostavljanju strateških rezervi gasa

Lideri Evropske unije (EU) razgovaraće krajem oktobra o ideji o uspostavljanju strateških rezervi gasa i odvajanju cene električne energije od cena gasa, izjavila je u utorak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

U razgovoru s novinarima u Estoniji, predsednica Evropske komisije rekla je da je skok cena električne energije za potrošače u Evropi uglavnom rezultat znatnog poskupljenja gasa jer globalna potražnja raste, a ključni evropski dobavljači, poput Rusije, ne povećavaju ponudu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kada je u pitanju gas, EU u velikoj meri zavisi od uvoza. Odnosno, 90 odsto gasa se uvozi. Globalna ekonomija raste, a sa njom raste i potražnja, ali se ponuda ne povećava u skladu s tim. Kako kaže Ursula fon der Lajen, Norveška povećava proizvodnju, ali izgleda da to nije slučaj u Rusiji.

Ona je istakla da EU mora da ulaže u obnovljive izvore energije jer će je to učiniti nezavisnom od uvoza i stabilizovati cene. Neposredni koraci koje treba da preduzme biće tema sledećeg samita EU 21. i 22. oktobra.

Prema rečima predsednice, lideri EU će razgovarati u Evropskom savetu, ne samo u utorak uveče već i u naredne dve nedelje, o rešavanju pitanja skladišta, strateškim rezervama i imaće uvid u ukupan sistem formiranja cena na tržištu električne energije. Cene struje visoke zbog visokih cena gasa, te treba razmotriti kako da se ta veza razdvoji unutar tržišta, jer postoji mnogo jeftinija energija, kao što su obnovljivi izvori.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...