Britanski zakon izuzima monarha od poreskih obaveza

Kraljevo nasledstvo je neoporezivo

Vesti

16.9.2022 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kraljevo nasledstvo je neoporezivo Kraljevo nasledstvo je neoporezivo
Britanski kralj Čarls Treći neće platiti porez na bogatstvo koje je nasledio od pokojne majke, kraljice Elizabete Druge, iako se dobrovoljno prijavio da sledi... Kraljevo nasledstvo je neoporezivo

Britanski kralj Čarls Treći neće platiti porez na bogatstvo koje je nasledio od pokojne majke, kraljice Elizabete Druge, iako se dobrovoljno prijavio da sledi njenu praksu plaćanja poreza na dohodak.

Prema klauzuli koju je 1993. godine potpisao tadašnji britanski premijer Džon Mejdžor (John Major), svako nasleđe koje se prenosi „sa suverena na suverena“ ne podleže porezu od 40 odsto koji se primenjuje na nasleđenu imovinu vrednu više od 325.000 funti, prenosi Guardian. 

Tadašnji konzervativni premijer ser Džon Mejdžor objasnio je da su okolnosti nasledne monarhije „jedinstvene“ i da su potrebni „posebni aranžmani“. On je naveo da je imovina monarhije izložena riziku da bude „rasparčana“ kroz oporezivanje kapitala tokom mnogih generacija, tvrdeći da je izuzimanje od plaćanja poreza neophodno da bi se zaštitila nezavisnost monarhije.

Procenjuje se da imovina krune vredi više od 15,2 milijarde funti, od čega se 25 odsto profita uplaćuje kraljevskoj porodici kao suvereni grant. Imovina obuhvata kraljevski arhiv i kraljevsku zbirku umetničkih slika. Pored toga, Čarls Treći takođe nasleđuje od kraljice Vojvodstvo Lankaster kao privatno imanje.

Kralj je oslobođen poreza na nasledstvo, između ostalog zbog toga da bi sačuvao „izvestan stepen finansijske nezavisnosti od vlade“. U vladinim smernicama navedeno je da su „monarhiji kao instituciji  potrebna dovoljna privatna sredstva koja bi joj omogućila da nastavi da obavlja svoju tradicionalnu ulogu u nacionalnom životu“.

Klauzula iz 1993. godine koju je potpisao Mejdžor takođe izuzima od poreza nasleđe koje prelazi od supružnika bivšeg suverena na suverena. Klauzula je poslednji put iskorišćena posle smrti kraljičine majke Elizabet Bouz Lajon 2002. godine, kada je njena ćerka Elizabeta Druga nasledila 70 miliona funti ličnog bogatstva, uključujući kolekciju Faberžeovih jaja. Imovina je pripadala kralju Džordžu Šestom, ocu kraljice Elizabete Druge.

Bilo ko osim kralja Čarlsa Trećeg ko nasledi privatnu imovinu kraljice Elizabete Druge moraće da plati porez na nasledstvo. Klauzula predviđa da se porez na nasledstvo neće plaćati na poklone zaveštanja od jednog suverena na drugog, već će se plaćati na poklone i zaveštanja bilo kome drugom.

Monarh nije zakonski obavezan da plaća porez na dohodak, porez na kapitalnu dobit ili porez na nasledstvo, urkos pritisku javnosti početkom devedesetih godina prošlog veka. Tada je postavljeno pitanje ko treba da plati račun za popravku kraljeskog dvorca Windsor posle požara 1992. godine.

Popravka je trajala pet godina i koštala je oko 36,5 miliona funti, a kraljica je platila 70 odsto troškova. Kraljica je objavila da će dobrovoljno platiti porez na dohodak za 1993. godinu, a Čarls je, tada kao princ, obećao da će se u tom pogledu ugledati na majku.

Imanje Vojvodstva Lankaster bilo je glavni izvor prihoda kraljice, a prošle godine to je iznosilo oko 22 miliona funti. Čarls Treći automatski je nasledio posle smrti svoje majke ovo imanje vredno više od 652 miliona funti.

Tagovi
SAVETNIK

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.