u najvećoj svetskoj ekonomiji Rast potrošačkih cena 8,2 odsto na godišnjem nivou

Kratkoročno povlačenje investitora zbog najnovijeg izveštaja o inflaciji u SAD

SvetU fokusuVesti

13.10.2022 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kratkoročno povlačenje investitora zbog najnovijeg izveštaja o inflaciji u SAD Kratkoročno povlačenje investitora zbog najnovijeg izveštaja o inflaciji u SAD
Fjučersi na akcije kotirane na Wall Streetu i obveznice američke vlade su danas oslabili jer je izveštaj o inflaciji podstakao zabrinutost da će centralna... Kratkoročno povlačenje investitora zbog najnovijeg izveštaja o inflaciji u SAD

Fjučersi na akcije kotirane na Wall Streetu i obveznice američke vlade su danas oslabili jer je izveštaj o inflaciji podstakao zabrinutost da će centralna banka SAD, Federalne rezerve, agresivnije povećati kamatne stope.

Ugovori koji prate berzanski indeks S&P 500 pali su za 1,7 odsto pred otvaranje u Njujorku (14.30h po centralnoevropksom računanju), dok su oni koji prate Nasdaq 100 pali za 2,5 odsto. Evropski regionalni Stoxx 600 izgubio je 0,7 odsto, nakon što je hongkonški Hang Seng pao za 1,9 odsto.

Državne obveznice SAD našle su se pod pritiskom prodaje nakon izveštaja o inflaciji, pri čemu je desetogodišnji prinos trenutno na 3,97 odsto, a dvogodišnji prinos, koji je osetljiv na očekivanja kamatnih stopa, na 4,43 odsto, piše Financial Times.

Ti potezi su usledili pošto je američki indeks potrošačkih cena za septembar blago pao na 8,2 odsto međugodišnje, sa avgustovskih 8,3 odsto, ali iznad ranije prognoze ekonomista od 8,1 odsto. Pritom, bazna inflacija iznosila je 6,6 odsto.

Učesnici na tržištu kapitala su pomno pregledali izveštaje o rastu cena i stanju zaposlenosti u najvećoj svetskoj ekonomiji u potrazi za znacima koliko će daleko i brzo Fed i njegove međunarodne kolege pooštriti monetarnu politiku.

Fed je već povećao troškove pozajmljivanja za po 0,75 procentnih poena na prethodna tri sastanka, podižući referentne kamatne stope u rasponu od 3,0 do 3,25 odsto. Tržišta određuju cene u očekivanju četvrtog uzastopnog povećanja slične veličine.

Fed je u zapisniku sa sastanka o monetarnoj politici u septembru, objavljenom kasno u sredu, rekao da je centralna banka zabrinuta da će “učiniti premalo da zaustavi rastuću inflaciju”.

  • VOJKAN

    13.10.2022 #1 Author

    I u SAD-u vlada kriza kao i u ostatku sveta

    Odgovori

  • MarijaS

    13.10.2022 #2 Author

    Kriza je sve veća i veća,pa samim tim paze u sta ce ulagati

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.10.2022 #3 Author

    Kod njih se tek zahukatava…

    Odgovori

    • BOLEK

      29.1.2023 #4 Author

      Pa nije samo kod njih i kod nas je

      Odgovori

  • TATJANA

    14.10.2022 #5 Author

    Nista bolje nego u ostatku sveta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...