Plan ograničavanja cena ruske nafte mogao bi da dovede do rasta vrednost

Američki zvaničnici zabrinuti zbog najave OPEC+ u vezi sa smanjenjem proizvodnje

SvetVesti

13.10.2022 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američki zvaničnici zabrinuti zbog najave OPEC+  u vezi sa smanjenjem proizvodnje Američki zvaničnici zabrinuti zbog najave OPEC+  u vezi sa smanjenjem proizvodnje
Neki od zvaničnika iz kancelarije Džoa Bajdena (Joe Biden) zabrinuti su da bi njihov plan za ograničavanje cena nafte iz Rusije mogao imati negativan... Američki zvaničnici zabrinuti zbog najave OPEC+  u vezi sa smanjenjem proizvodnje

Neki od zvaničnika iz kancelarije Džoa Bajdena (Joe Biden) zabrinuti su da bi njihov plan za ograničavanje cena nafte iz Rusije mogao imati negativan efekat nakon najave Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika o iznenadnom smanjenju proizvodnje, navode obavešteni izvori.

Prema planu, na globalnom tržištu bi ostalo dovoljno zaliha ruske nafte kako bi se smanjio rast cena nafte širom sveta. Međutim, realizacija ovog predloga je komplikovana, uzimajući u obzir da je pitanju predmet intenzivne diplomatske diskusije sa evropskim saveznicima. Ostvarenje ovog plana koči i odluka OPEC+ da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno, navode izvori.

I pored toga, plan ograničavanja cena ima podršku administracije i mnogih saveznika. Predlog se posmatra kao najbolja od svih loših opcija za smanjenje ruskih prihoda od nafte i finansiranje ove zemlje u ratu protiv Ukrajine, navodi jedan od izvora, prenosi Bloomberg.

Neki zvaničnici su zabrinuti da bi smanjenje proizvodnje koje najavljuje OPEC+ dovelo do veće nestabilnosti na tržištu, te da bi potez američkih vlasti mogao rezultirati povećanjem cena.

Američke zvaničnike, koji su gotovo svakodnevno održavali sastanke kako bi utvrdili implementaciju gornje granice cena, brine mogućnost da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da uzvrati prekidom snabdevanja, rekla je jedna osoba upoznata sa situacijom. 

Cena referentne Brent nafte je na azijskom tržištu neznatno izmenjena na 92,40 dolara po barelu. Ove godine cene su bile nestabilne. Odmah nakon početka rusko-ukrajinskog rata zabeležen je rast do nivoa od 140 dolara, da bi u trećem kvartalu vrednosti pale zbog bojazni od usporavanja globalne ekonomije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...