Vrednost "crnog zlata" prošle nedelje porasla više od deset odsto

Cena nafte na londonskom tržištu trenutno blizu 98 dolara

SvetVesti

10.10.2022 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena nafte na londonskom tržištu trenutno blizu 98 dolara Cena nafte na londonskom tržištu trenutno blizu 98 dolara
Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su porasle više od deset odsto, dostigavši tako najviše nivoe u pet nedelja, jer su OPEC i... Cena nafte na londonskom tržištu trenutno blizu 98 dolara

Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su porasle više od deset odsto, dostigavši tako najviše nivoe u pet nedelja, jer su OPEC i partneri tog kartela najavili znatno smanjenje proizvodnje „crnog zlata“ od novembra.

Prema poslednji podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, cena barela Brent nafte iznosi 97,76 dolara. Teksaškom WTI trguje se po ceni od 92,52 dolara po barelu.

Snažan rast cena nafte posledica je odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nekoliko članica OPEC+ ima poteškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u avgustu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3,6 miliona barela dnevno.

Snabdevanje će zapravo biti smanjeno između milion i 1,1 milion barela dnevno, uz udeo Saudijske Arabije od 500.000 barela dnevno, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman.

Samo mesec kasnije EU će uvesti embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i smanjiti ponudu na ionako slabo snabdevenom tržištu.

„Jedna od ključnih posledica najnovijeg OPEC smanjenja biće verovatno ponovni rast cena nafte do nivoa od 100 dolara. Ipak, rast cena ograničiće verovatno sve nepovoljniji trendovi u ekonomiji“, rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz kompanije PVM.

Najava smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte trenutno privlači pažnju trgovaca više od moguće recesije i pada potražnje za naftom.

Očekuje se da će na predstojećim sednicama američka centralna banka Federalne rezerve i Evropska centralna banka ponovo povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih poena.

Zahvaljujući rastu u protekle dve nedelje, cene nafte odmakle su se od najnižih nivoa od januara. Ipak, i dalje su daleko niže nego u martu, u početnoj fazi ruske invazije na Ukrajinu, kada su se približile 147 dolara, najvišem nivou otkada se naftom počelo trgovati u terminskim ugovorima.

„Budući da se cena barela u Londonu sada stabilizovala u rasponu od 90 do 100 dolara, OPEC+ će verovatno biti zadovoljan ishodom, uprkos još vrlo neizvesnim izgledima za ekonomiju“, rekao je Kreg Erlam (Craig Erlam) iz tvrtke OANDA.

Nakon što su prošle godine cene nafte skočile više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku ekonomije od korona krize, od početka ove godine porasle su oko 25 odsto, što je ponajviše posledica rata u Ukrajini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...