Uprkos očekivanjima zbog poslednjeg dogovora u okviru OPEC+

Saudi Aramco garantuje isporuke za Aziju i održava iste cene sirove nafte

SvetVesti

10.10.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudi Aramco garantuje isporuke za Aziju i održava iste cene sirove nafte Saudi Aramco garantuje isporuke za Aziju i održava iste cene sirove nafte
Naftna kompanija Saudi Aramco saopštila je da će najmanje sedam njenih velikih kupaca u Aziji dobiti pune ugovorene količine sirove nafte u novembru uoči... Saudi Aramco garantuje isporuke za Aziju i održava iste cene sirove nafte

Naftna kompanija Saudi Aramco saopštila je da će najmanje sedam njenih velikih kupaca u Aziji dobiti pune ugovorene količine sirove nafte u novembru uoči vrhunca zimske sezone.

Saudijski proizvođač održava azijsko snabdevanje stabilnim uprkos verovatnom smanjenju proizvodnje tako što koristi deo iz svojih zaliha, rekli su neimenovani izvori za agenciju Reuters, iako iz same kompanije nije stigla zvanična potvrda te informacije.

Alokacija zaliha dešava se uprkos odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+), da smanje svoj cilj proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman rekao je da će stvarno smanjenje snabdevanja biti oko milion do 1,1 milion barela dnevno. Analitičari očekuju da će Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt preuzeti veći deo smanjenja proizvodnje jer druge članice OPEC+ zaostaju za ciljevima proizvodnje.

Konsultantska kuća FGE očekuje da će cilj saudijske proizvodnje nafte pasti za oko 550.000 barela dnevno u novembru u odnosu na prethodni mesec.

Najveći svetski izvoznik je takođe zadržao novembarske cene sirove nafte za Aziju uglavnom nepromenjenim u odnosu na očekivanja viših cena jer nastoji da zadrži tržišni udeo u regionu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...