Odluka OPEC+ o smanjenju proizvodnje i dalje u prvom planu

Vrednost nafte pada prema 95 dolara

SvetVesti

11.10.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte pada prema 95 dolara Vrednost nafte pada prema 95 dolara
Cene nafte stabilizovale su se u ponedeljak na međunarodnim tržištima blizu 98 dolara, balansirajući između zabrinutosti ulagača za potražnju zbog moguće recesije i odluke... Vrednost nafte pada prema 95 dolara

Cene nafte stabilizovale su se u ponedeljak na međunarodnim tržištima blizu 98 dolara, balansirajući između zabrinutosti ulagača za potražnju zbog moguće recesije i odluke vodećih proizvođača da na tržište plasiraju manje barela. Međutim, na jutarnjem trgovanju se beleži pad.

Barelom referentne Brent nafte trguje se po ceni od 95,08 dolara. Cena teksaške WTI nafte trenutno iznosi 89,96 dolara po barelu.

Trgovce je početkom nedelje zabrinuo podatak o padu uslužnih aktivnosti u Kini tokom septembra, nakon tromesečnog perioda rasta, budući da su pandemijska ograničenja negativno uticala na potražnju i poslovno poverenje, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Usporavanje ekonomije Kine, drugog najvećeg potrošača nafte na svetu, podstaklo je bojazan od globalne recesije koju bi mogle izazvati centralne banke podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja visoke inflacije.

Ipak, na popodnevnom trgovanju u ponedeljak ponovo je u prvi plan izbila prošlonedeljna najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, uključujući Rusiju, o smanjenju planiranog nivoa proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno.

„Odluka OPEC+ u blažoj će meri uticati na ponudu nafte na tržištu, jer će proizvodnja u stvarnosti biti blaže smanjena“, napomenuo je Fitch Ratings, podsetivši da grupa već sada proizvodi manje nego što je svojevremeno bila zacrtala.

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte u odvojenom izveštaju je objavljeno da je barel korpe nafte njenih članica u petak koštao 97,43 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...