Države pozvane da preduzmu neophodne mere

Kritike Evropske komisije na prekomernu potrošnju u četiri zemlje EU

EUVesti

22.11.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kritike Evropske komisije na prekomernu potrošnju u četiri zemlje EU Kritike Evropske komisije na prekomernu potrošnju u četiri zemlje EU
Evropska komisija procenila je da Francuska i još tri zemlje (Belgija, Hrvatska, Finska) „rizikuju da ne budu u skladu sa preporukama budžeta EU“ za... Kritike Evropske komisije na prekomernu potrošnju u četiri zemlje EU

Evropska komisija procenila je da Francuska i još tri zemlje (Belgija, Hrvatska, Finska) „rizikuju da ne budu u skladu sa preporukama budžeta EU“ za sledeću godinu, zbog prevelike javne potrošnje.

Komesar za privredu ove institucija Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) rekao je da su te četiri zemlje pozvane da „preduzmu neophodne mere“ za poštovanje evropskih ograničenja.

Evropska komisija svakih šest meseci prenosi koje su budžetske putanje za 20 zemalja članica evrozone, sada je saopštila svoje mišljenje o nacrtu budžeta za 2024. godinu, piše eKapija.

Francusko Ministarstvo finansija sa svoje strane je saopštilo da je budžet u skladu sa smanjenjem javnog deficita, očekivanog na 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Taj deficit mora biti smanjen na tri odsto od 2027. godine, što je granica koju je postavio Pakt za stabilnost, budžetski dogovor zemalja zone evra.

U zoni evra, nijedan nacrt budžeta za 2024. ne predstavlja „ozbiljan rizik“ od nepoštovanja Pakta, takođe je podvukla EK.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...