Nacionalna služba za zapošljavanje uručila zahvalnicu GIZ-u

Kroz nemačke razvojne programe uloženo dve milijarde evra

EUSrbijaVesti

15.12.2022 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kroz nemačke razvojne programe uloženo dve milijarde evra Kroz nemačke razvojne programe uloženo dve milijarde evra
Na svečanosti povodom 101. rođendana Nacionalne službe za zapošljavanje, ova domaća institucija uručila je Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ zahvalnicu i priznanje kao... Kroz nemačke razvojne programe uloženo dve milijarde evra

Na svečanosti povodom 101. rođendana Nacionalne službe za zapošljavanje, ova domaća institucija uručila je Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ zahvalnicu i priznanje kao jednom od partnera koji su dali najveći doprinos u oblasti politike zapošlјavanja u 2022. godini.

U poslednje 22 godine uloženo je više od dve milijarde evra kroz različite razvojne programe Nemačke u našoj zemlji.

Okosnica saradnje NSZ i GIZ je Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) koji posluje u kancelarijama NSZ i njenih migracionih servisnih centara širom Srbije, a koji pruža povratnicima po readmisiji i drugim ugroženim kategorijama društva pravnu i psiho-socijalnu pomoć, kao i pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju.

Veliki deo digitalizacije usluga NSZ odvija se uz punu podršku GIZ, kao što su virtuelni sajmovi zapošljavanja i digitalna platforma za obuke na daljinu za podizanje zapošljivosti i preduzetništva lica sa evidencije NSZ. Samo za ove dve aktivnosti uloženo je preko 300.000 evra.

GIZ, takođe, pruža kontinuiranu podršku podizanju kapaciteta same NSZ i Migracionih servisnih centara, u vidu treninga za zaposlene, kao i podršku za pridruživanje EURES mreži Migracionih servisnih centara.

Pored saradnje sa NSZ, GIZ je u ovoj godini izdvojio gotovo 400.000 evra za lokalne samouprave i izradu i primenu inovativnih politika zapošljavanja na lokalu. Ovaj projekat sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za rad.

  • SUNCOKRET

    16.12.2022 #1 Author

    Ovo su stvarno velika sredstva ali glavni razlog svih stranih ulaganja u Srbiji je jeftina radna snaga i to je ono što mi se ne dopada uopšte. Robovanje u sopstvenoj državi.

    Odgovori

  • MARA

    16.12.2022 #3 Author

    I to zato što nas narod neće da radi za tu platu, pa nisu poludeli.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...