Biznis hab rezultat saradnje sa nemačkom privredom

PKS u prvom kvartalu 2023. pokreće kancelariju za pomoć srpskim privrednicima

PreduzetnikSrbija

14.12.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

PKS u prvom kvartalu 2023. pokreće kancelariju za pomoć srpskim privrednicima PKS u prvom kvartalu 2023. pokreće kancelariju za pomoć srpskim privrednicima
Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da će u prvom kvartalu 2023. godine pokrenuti Help desk (Responsible Business Hub), kancelariju za pomoć srpskim privrednicima... PKS u prvom kvartalu 2023. pokreće kancelariju za pomoć srpskim privrednicima

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da će u prvom kvartalu 2023. godine pokrenuti Help desk (Responsible Business Hub), kancelariju za pomoć srpskim privrednicima sa ciljem da se naše kompanije, koje su deo nemačkih lanaca dobavljača, što bolje informišu i prilagode Zakonu o lancima isporuke u Nemačkoj koji počinje da se primenjuje 1. januara.

„Ovaj projekat će omogućiti našoj privredi da se što bolje prilagodi i u svoje poslovanje implementira standarde koji se primenjuju u Nemačkoj“, izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović na konferenciji za novinare.

On je objasnio da novi zakon propisuje niz mera na temu zaštite životne sredine i ljudskih prava, kojih kompanije u Nemačkoj, ali i strani dobavljači, moraju da se pridržavaju kako bi nastavili poslovanje na tom tržištu.

Zadatak Help deska, prema njegovim rečima, biće da srpskim dobavljačima, delovima lanaca dobavljača, pa i nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji, omogući pravilno tumačenje i informisanje šta ovaj zakon donosi, koje su obaveze privrede i kako ga što efikasnije i brže implementirati.

„Ovaj biznis hab, koji je rezultat saradnje sa nemačkom privredom, treba da pripremi domaće kompanije i omogući im da nesmetano nastave da rade sa nemačkim kompanijama i izvoze na nemačko tržište, ali i unapredi odnos srpskih preduzeća prema zaštiti životne sredine i ljudskim pravima“, naglasio je Vesović.

Projekat zajedno realizuju Privredna komora Srbije i Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) uz podršku Nemačke razvojne saradnje u Srbiji koju sprovodi GIZ.

Šefica sektora za dualno obrazovanje i održivi razvoj AHK Srbija Kristijana Fojt navela je da je novi zakon u Nemačkoj rezultat Akcionog plana koji je donet 2016. godine, kojim se uspostavlja mehanizam dobrovoljnog sprovođenja mera i principa održivog poslovanja.

„Sa razvojem Zelene agende i Strategijom razvoja EU nametnula se i potreba da se donese zakon koji će to dobrovoljno delo sprovesti u obavezu“, objasnila Fojt.

  • MIŠKOVIĆ

    15.12.2022 #1 Author

    Odlična vest. Treba da svima bude ravnopravan dostulno

    Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #2 Author

    Dobra inicijativa za pimoc nasim preduzetnicima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...