Nestašica će trajati najmanje tri godine

Kupci spremni da plate preko cene za čipove iz Malezije

InvesticijeNovacSvetVesti

20.10.2021 20:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kupci spremni da plate preko cene za čipove iz Malezije Kupci spremni da plate preko cene za čipove iz Malezije
Proizvođači elektronike u Maleziji, koja je svetski centar za snabdevanje čipovima za automobile, pametne telefone i kućne uređaje, izjavili su da veliki klijenti sada... Kupci spremni da plate preko cene za čipove iz Malezije

Proizvođači elektronike u Maleziji, koja je svetski centar za snabdevanje čipovima za automobile, pametne telefone i kućne uređaje, izjavili su da veliki klijenti sada kucaju na njihova vrata, pristajući da potpišu dugoročne ugovore i plate više od utvrđene cene.

Proizvođači žure da popune zalihe čipova koje su usahle zbog smanjenja obima rada u toku pandemije korona virusa. Nestašica čipova je bila jak udar na fabrička postrojenja širom sveta i još uvek remeti njihove lance snabdevanja. S druge strane, tražnja raste zajedno sa ublažavanjem mera za suzbijanje korona virusa.

U fabrikama u Maleziji, distributeri poput firme za pakovanje čipova Unisem kažu da su glavni kupci, koji dalje prodaju čipove proizvođačima automobila i elektronike, voljni da plate i veće cene, a neki čak nude da zakupe sve čipove koje jedna fabrika može da proizvede i ne pitaju za cenu.

Ipak, malezijska industrija za proizvodnju čipova, koja predstavlja više od desetine globalne trgovine, vredne preko 20 milijardi dolara, upozorava da će nestašice trajati najmanje dve godine, prenosi Reuters.

Zbog toga firme moraju da ubrzaju proces proizvodnje, pri čemu je imperativ izbeći infekcije virusom Covid-19 u fabrikama, koje bi mogle dovesti do njihovog potpunog zatvaranja.

Prema rečima člana odbora kompanije Unisem Džona Čije (John Chia) nestašica je veoma realna, te se izvršni direktori i klijenti sada njemu direktno obraćaju za pomoć.

Čip procesora
Foto: Pixabay.com

Čija je odbio da navede imena pomenutih klijenata koji zahtevaju da dobiju čipova koliko god fabrike mogu da proizvedu. Klijenti kompanije Unisem su i neki od proizvođača automobila i elektronike sa svetskog tržišta, od kojih je Apple najpoznatiji.

Džon Čija je izjavio da je tražnja tako velika da je Unisem-ova fabrika u Čengdou rezervisana za celu sledeću godinu.

Pre pandemije, tražnja čipova je bila procenjena na vrednost od 23 milijarde dolara, a očekuje se da će u 2022. godini narasti do 30 milijardi, navodi se u istraživanju firme Yole Development.

Tajvan je zemlja koja u ovoj delatnosti ima više od 50 odsto udela u tržištu, prati je Kina, potom SAD, a za njima sledi Malezija. U poslednjoj se nalaze kompanije za proizvodnju čipova kao što su STMicroelectronics i Infineon, a tu su i proizvođači automobila Toyota Motor Corp, Ford Motor Co i General Motors.

Prema rečima predsednika Udruženja za proizvodnju poluprovodnika u Maleziji Vong Sijev Haija (Wong Siew Hai), nestašica bi mogla trajati godinama. Neki klijenti kompanija kupuju više čipova nego što im je potrebno kako bi stvorili zalihe, a dugoročni ugovori u trajanju od jedne do tri godine sada postaju industrijska norma.

Da bi se ostvario kapacitet koji odgovara tražnji, biće potrebno najmanje tri godine, izjavio je Vong u intervjuu za Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...