Sama procedura nekada traje i do 15 dana

Kupovina polovnih automobila komplikovana i za kupce i za prodavce

AutomobiliIzdvajamoLifestyleSrbijaVesti

6.3.2021 14:30 Autor: Marija Jovanović 4

Kupovina polovnih automobila komplikovana i za kupce i za prodavce Kupovina polovnih automobila komplikovana i za kupce i za prodavce
Procedura kupovine polovnih automobila često zadaje glavobolje kako kupcima, tako i prodavcima. Menjanje vlasnika u jedinstvenom registru vozila, za mnoge je suviše komplikovan i... Kupovina polovnih automobila komplikovana i za kupce i za prodavce

Procedura kupovine polovnih automobila često zadaje glavobolje kako kupcima, tako i prodavcima. Menjanje vlasnika u jedinstvenom registru vozila, za mnoge je suviše komplikovan i dug proces, naročito ukoliko su kupac i prodavac iz različitih jedinica lokalne samouprave, na šta ukazuje i NALED u svojim preporukama Sive knjige.

Sama procedura, koja nekada traje i do 15 dana, zahteva od kupca i prodavca da efektivno ulože oko deset sati svog vremena u prikupljanje dokumentacije.

Kada je reč o postupku prilikom kupovine polovnog automobila od vlasnika, pri samoj proceduri najpre se popunjava model kupoprodajnog ugovora čiji obrazac košta 250 dinara. Ugovor se zatim overava kod javnog beležnika i njegova cena je 1.440 dinara.

Foto: Pexels.com

U cilju obračuna i plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava vrši se prijava kupoprodaje vozila u poreskoj upravi, a zatim PU kroz nekoliko dana sačinjava rešenje na osnovu kog se plaća porez, koji se obračunava na osnovu kataloške vrednosti automobila dostupne na sajtu AMSS.

Nakon uplate poreza u banci ili pošti, potrebno je Poreskoj upravi odneti dokaz o plaćenom porezu za šta se dobija potvrda sa kojom je moguće u filijali MUP prodavca izvršiti odjavu tablica, a zatim i podnošenje zahteva za registraciju i izdavanje novih tablica i saobraćajne dozvole u filijali MUP kupca.

Kako ukazuje NALED, kupovina polovnog automobila sa placeva predstavlja nešto jednostavnije rešenje imajući u vidu da se izbegava problem nadležnosti filijala MUP u različitim jedinicama lokalnih samouprava.

  • Anna

    6.3.2021 #1 Author

    Zaista previše komplikovano i dugotrajno. Ceo proces bi trebalo da bude obavljen na jednom mestu i za najviše pola sata.

    Odgovori

  • Pero

    6.3.2021 #2 Author

    Trebalo bi digitalizovati ceo proces, ustedeli bi vreme svima

    Odgovori

  • Mara

    7.3.2021 #3 Author

    Trebalo bi malo poraditi na tome

    Odgovori

  • GINKO

    28.3.2022 #4 Author

    Zasto bi u Srbiji nesto sto moze jednostavno obezbedili kada moze sto komplikovanije i stavljeni radnici preko veze koji pojma nemaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...