KURS KUNE STABILAN DO ULASKA U EVROZONU Hrvatska preduzela sve mere da bi se održala likvidnost

NovacRegionVesti

23.9.2020 17:30 Autor: Ljiljana Begović 0

KURS KUNE STABILAN DO ULASKA U EVROZONU Hrvatska preduzela sve mere da bi se održala likvidnost KURS KUNE STABILAN DO ULASKA U EVROZONU Hrvatska preduzela sve mere da bi se održala likvidnost
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da će kurs kune prema evru biti održavan na nivou od 7,53 do ulaska zemlje... KURS KUNE STABILAN DO ULASKA U EVROZONU Hrvatska preduzela sve mere da bi se održala likvidnost

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da će kurs kune prema evru biti održavan na nivou od 7,53 do ulaska zemlje u evrozonu.

„Kurs od 7,5345 kuna za evro održavaće se, uz sitnije korekcije, sve do ulaska u evrozonu. Ulazak u evropski kursni mehanizam (ERM II) u julu ove godine veliki je uspeh Hrvatske. Pritisli smo maksimalno i ušli pomalo “na mišiće“, jer bi bilo kakvo odlaganje produžilo taj rok minimalno za godinu dana“, rekao je guverner.

Vujčić je naveo da su u poslednjih pola godine preduzete mere monetarne politike bez presedana i dodao da je urađen niz operacija kako bi finansijsko tržište održali likvidnim – kombinacijom različitih mera i operacija, ali i kupovinom vrednosnih papira države.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„Radili smo kombinovanjem različitih mera. Imali smo efekat kreiranja likvidnosti od 29 milijardi kuna (3,84 milijarde evra). To je sve dovelo do toga da održimo i stabilnost kursa i stabilnost banaka, fondova i celog finansijskog sistema“, kazao je, kako prenosi Tanjug, hrvatski guverner.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je danas u smislu devizne likvidnosti već na nivou pre korona krize.

„Sada smo u situaciji da možemo vrlo komotno do ulaska u evrozonu da održavamo ovakvu situaciju na tržištu“, rekao je Vujčić, dodavši da su kamatne stope čak i tokom ove godine i korona krize na istorijskom minimumu i da će se sa ulaskom u evrozonu taj trend i nastaviti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...