ODOBRENA IZGRADNJA KRATKE DEONICE GASOVODA KROZ NEMAČKU

Lavrov i Blinken o Severnom toku 2

BiznisEUInfrastrukturaInvesticijeNovacSvetVesti

17.5.2021 15:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

Lavrov i Blinken o Severnom toku 2 Lavrov i Blinken o Severnom toku 2
Nemački savezni pomorski regulator naložio je u ponedeljak izgradnju deonice gasovoda Severni tok 2 (ST2) u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni u dužini dva kilometra. Savezna... Lavrov i Blinken o Severnom toku 2

Nemački savezni pomorski regulator naložio je u ponedeljak izgradnju deonice gasovoda Severni tok 2 (ST2) u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni u dužini dva kilometra. Savezna pomorska i hidrografska agencija (BSH) naredila je neposrednu primenu druge dozvole za izgradnju, navedeno je u saopštenju, prenosi Sputnik.

Poslednji zastoj u izgradnji gasovoda nastao je u januaru kada su dve nemačke ekološke organizacije zatražile od BSH da naloži obustavu predviđenih radova. Izgradnja je praktično prekinuta u decembru 2019. godine kada je pod pretnjom američkih sankcija švajcarska kompanija za konstrukciju cevovoda Allseas bila prinuđena da napusti projekat, a nastavljena je u decembru prošle godine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov planiraju da razgovaraju o projektu ST2 na marginama ministarskog Arktičkog saveta ove nedelje u Danskoj. “Bili smo veoma jasni, kao i Kongres, u našim stavovima o ST2, da je to ruski strateški projekat koji podriva evropsku bezbednost i evropsku energetsku sigurnost“, naveo je Blinken, prenosi Tass.

Foto: Youtube screenshot

On je naveo da Vašington ne teži eskalaciji, nego traži predvidljiviji i stabilniji odnos, kao i da postoje područja u kojima je razgovor moguć. Prema rečima ruskog ambasadora u Nemačkoj Sergeja Nečajeva do završetka izgradnje gasovoda ST2 ostalo je da se položi još oko 100 kilometara cevi, preneo je S&P Global. Do kraja marta izgrađeno je 2.339 od ukupno 2.460 kilometara cevovoda, a preostalo je polaganje 93 kilometra cevi u vodama Danske i 28 kilometara u nemačkim vodama.

Mediji su u martu izvestili na bazi pouzdanih izvora, da Berlin nema nameru da odustane od završetka izgradnje gasovoda “Severni tok 2“ (ST2) i računa da će uspeti da postigne nagodbu sa Vašingtonom, koji se protivi realizaciji projekta isporuke ruskog gasa u Evropu i preti novim sankcijama. Nemački izvori navode da bi radovi trebalo da budu okončani u septembru.

Blinken (Antony Blinken) je istog meseca izjavio nakon ministarskog sastanka NATO u Briselu da gasovod deli Evropu i izlaže Ukrajinu i centralnu Evropu ruskim manipulacijama i prinudi, da je protivan evropskim ciljevima energetske bezbednosti, kao i da će SAD utvrditi primenjivost sankcija, ako se radovi budu nastavili.

Foto: Youtube screenshot

Prema izveštajima medija u februaru ,najmanje 18 evropskih kompanija povuklo de iz učešća u projektu ST2 zbog američke pretnje sankcijama. Među njima je i nemačka gasna kompanija Wintershall, koja je završila učešće u projektu u koji je uložila 730 miliona evra. Osiguravajuća kuća Munich Re Syndicate Ltd takođe je prekinula saradnju sa konzorcijumom ST2 AG.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...