Ministarski sastanak BRICS-a u Nižnjem Novogorodu

Lavrov: Radimo na razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama

SvetVesti

10.6.2024 12:11 Autor: Vladimir Jokanović 3

Lavrov: Radimo na razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama Lavrov: Radimo na razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama
Zemlje asocijacije BRICS aktivno rade na razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama prilikom međusobne trgovine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov... Lavrov: Radimo na razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama

Zemlje asocijacije BRICS aktivno rade na razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama prilikom međusobne trgovine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku ministara spoljnih poslova BRICS-a u Nižnjem Novgorodu.

„Vodi se aktivan rad na sprovođenju odluka sa prošlogodišnjeg samita u Johanesburgu, posebno u vezi sa unapređenjem međunarodnog monetarno-finansijskog sistema i razvoja platforme za obračune u nacionalnim valutama prilikom međusobne trgovine“, istakao je ruski ministar, prenosi TASS.

Tokom dvodnevnog sastanka ministara planirana je razmena mišljenja o aktuelnim temama globalne agende, uključujući zajedničke napore za jačanje istinske multilateralnosti u međunarodnim odnosima. Ministri će diskutovati o aktuelnim regionalnim temama, saradnji država BRICS-a unutar zajednice i na drugim platformama, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija je usmerena na povećanje uloge država unije u međunarodnom monetarno-finansijskom sistemu, razvoj međubankarske saradnje, podsticanje transformacije sistema međunarodnih plaćanja i proširenje korišćenja nacionalnih valuta država BRICS-a u međusobnoj trgovini, navedeno je u saopštenju.

Na marginama ministarskog sastanka održan je bilateralni sastanak Lavrova i šefa kineske diplomatije Vang Jia. Na sastanku je Lavrov izjavio da krug istomišljenika Rusije i Kine u svetu neprestano raste, prenosi. Prema njegovim rečima, sve više zemalja želi da sarađuje i sa organizacijama BRICS i sa ŠOS (Šangajska organizacija za saradnju), prenose Vedomosti.

Turski ministar spoljnih posloba Hakan Fidan priključiće se sastancima u utorak. On je prošle nedelje tokom posete Kini izjavio da je Turska zainteresovana za članstvo u asocijaciji BRICS. Asocijacija trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu, Južnu Afriku, Egipat, Iran, UAE i Etijopiju. Poslednje četiri zemlje postale su članice 1. januara ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.