Visoke cene energenata i sirovina uticale na rast profita danskog proizvođača igračaka

Lego u prvoj polovini godine zabeležio rast od 17 odsto

BiznisFirme u fokusuNovacPoslovanjeU fokusuVesti

28.9.2022 16:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Lego u prvoj polovini godine zabeležio rast od 17 odsto Lego u prvoj polovini godine zabeležio rast od 17 odsto
Kompanija Lego saopštila je da je u prvom polugodištu zabeležila veliki rast zarade. Međutim, profit najvećeg proizvođača igračaka na svetu ostao je na istom... Lego u prvoj polovini godine zabeležio rast od 17 odsto

Kompanija Lego saopštila je da je u prvom polugodištu zabeležila veliki rast zarade. Međutim, profit najvećeg proizvođača igračaka na svetu ostao je na istom nivou jer su visoke cene sirovih materijala i energije uticale na njegovo poslovanje.

Danska grupacija u privatnom vlasništvu saopštila je da je u prvoj polovini godine imala rast zarade od 17 odsto, odnosno 27 milijardi danskih kruna (3,5 milijardi dolara), rastući znatno brže od ostatka industrije igračaka, koja je zabeležila rast od jedan odsto, piše Financial Times.

Ipak, profit kompanije nije uspeo da isprati ovaj tempo nakon neobične prve polovine 2021. godine, kada je zarada danskog giganta bila više nego udvostručena. Operativni profit kompanije bio je 7,9 milijardi danskih kruna. Neto profit pao je za dva odsto na 6,2 milijarde kruna jer je kompanija ulagala više u digitalna sredstva i radila na eliminaciji fosilnih goriva iz plastičnih blokova, apsorbujući pritom troškove nastale usled povećanja cena sirovina i električne energije.

Setovi kockica koje proizvodi Lego zadržali su cene u toku 2021. i polovinom ove godine. Kompanija je, međutim, u avgustu izmenila cene nekih proizvoda, uglavnom onih za starije potrošače, naveo je generalni direktor kompanije Lego Nils Kristijansen (Niels Christiansen).

Danski proizvođač igračaka potvrdio je status najveće kompanije u industriji i po pitanju profita i po pitanju prodaje nakon eksplozivnog rasta u poslednje četiri godine, u kojima je veliki broj potrošača kupio popularne “Star Wars” i “Hari Poter” (“Harry Poter”) setove.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...