Greška u obračunu ili odgovornost direktora

Lekari UKC Niš još uvek čekaju naknade za prekovremeni rad u aprilu

NovacOsiguranjeSrbijaVestiZdravlje

16.5.2022 15:34 Autor: Stefan Petrović 25

Lekari UKC Niš još uvek čekaju naknade za prekovremeni rad u aprilu Lekari UKC Niš još uvek čekaju naknade za prekovremeni rad u aprilu
Sindikat Nezavisnost u niškom Univerzitetsko-kliničkom centru uputio je dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici vlade Ani Brnabić, Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje... Lekari UKC Niš još uvek čekaju naknade za prekovremeni rad u aprilu

Sindikat Nezavisnost u niškom Univerzitetsko-kliničkom centru uputio je dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici vlade Ani Brnabić, Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) i filijali RFZO u Nišu u kome navodi da zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi nisu u celosti isplaćene naknade za prekovremeni rad (dežurstvo) tokom aprila ove godine.

Radnici su odradili posao koji je utvrđen radnim listama, ali su ostali materijalno oštećeni, a problem je nastao kada je niška filijala RFZO u dopisu obavestila UKC Niš da su nadoknade za dežurstva isplaćene na mesečnom nivou maksimalno do 32 sata. Naime, kako u razgovoru za Biznis.rs kaže predsednik sindikata Nezavisnost Miodrag Stojković, radnici su imali i po 40 i više sati prekovremenog rada.

Naš sagovornik smatra da je došlo do greške u radu filijale RFZO u Nišu, budući da kolektivni ugovori za zdravstvene radnike kažu da prekovremeni rad može trajati do 40 sati na mesečnom nivou, dok je RFZO isplatio samo do 32 sata. On dodaje da u zakonu postoje čak i izuzeci gde taj prekovremeni rad može trajati i znatno duže, što se pokazalo tokom pandemije korona virusa kada je više od 1.500 zaposlenih u KC Niš bilo bolesno, a uz to dodaje da lekari i medicinsko osoblje nisu koristili ni odmore za 2020. godinu, jer su bili limitirani na 10 dana.

„U slučajevima ugroženosti rada, zakon kaže da poslodavac može da sprovodi rad još 20 sati nedeljno, što mi nismo koristili, jer je limit uglavnom bio na 40 sati“, kaže on, dodajući da su se na ovakav korak odlučili zbog toga što, po zakonu, fond plaća do 40 sati, a ostatak ustanova poslodavac.

Kako ne bi ionako tešku situaciju činili težom, oni su odlučili da ne izlažu dodatnom teretu UKC, dovijajući se skraćivanjem odmora, kako ne bi ostali bez posla radnici zaposleni na privremenim i povremenim poslovima.

Kada je reč o visini naknade za prekovremeni rad, Stojković kaže da je ona različita i usklađena sa radnim mestom. Tako se za jedan radni dan dežurstva lekara plaća oko 7.000 dinara, sestrama tehničarima i laborantima oko 4.500 dinara, dok je vikendom i radnim danima visina cifre koja se plaća po ovom osnovu drugačija.

Miodrag Stojković kaže da do danas nije bilo nijedne reakcije sa bilo koje od adresa na koje je poslat dopis, dodajući da je rukovodstvo UKC Niš „na strani zaposlenih“, odnosno da deli stav sindikata.

Ukoliko, pak, ni narednih dana ne bude rešenja, Miodrag Stojković kaže da će sindikat preduzeti određene mere, ne precizirajući ih, ali ipak navodeći da lečenje pacijenata ne sme da stane.

Govoreći o generalnoj situaciji u zdravstvenim ustanovama i poredeći je sa periodom jakih talasa pandemije korona virusa, Stojković kaže da su lekari i medicinsko osoblje malo rasterećeni, ali da ipak imaju preveliki pritisak, budući da je došao na red ogroman broj zakazanih pregleda i intervencija koje nisu mogle da se vrše tokom korona krize.

RFZO: Odluku o isplati prekovremenog rada donosi direktor zdravstvene ustanove

“RFZO ne obračunava i ne odobrava isplatu prekovremenog rada zaposlenima u zdravstvenim ustanovama. Za organizaciju rada i donošenje odluke o isplati stvarno ostvarenih sati prekovremenog rada, u skladu sa članom 58. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, isključivo je odgovoran direktor zdravstvene ustanove. RFZO prenosi sredstva za isplatu zaposlenima koji su na to ostvarili pravo na osnovu odluka o isplati prekovremenog rada i zahteva za sredstvima od strane zdravstvene ustanove. UKC Niš još nije dostavio zahtev za isplatu časova prekovremenog rada za april 2022. preko zakonskog maksimuma”, navodi se u odgovoru RFZO dnevnom listu Danas.

Ovaj fond, osim što naglašava da je obavestila UKC da mora da uskladi obračunati i realni prekovremeni rad, dodaje da će “odmah po prijemu trebovanja, u roku od 24 sata, izvršiti prenos sredstava kako bi se zaposlenima isplatio ukupan prekovremeni rad”. Istovremeno je apelovao “na sve direktore ustanova da mu na vreme dostavljaju zahteve, kako bi odmah po prijemu mogli da obave prenos sredstava”.

 • Pasparrtu

  16.5.2022 #1 Author

  sve u svemu direktor koji ih podrzava ih je ujedno i nasamario…da je podneo izvestaje na vreme ne bi doslo do ovoga.

  Odgovori

  • GINKO

   16.5.2022 #2 Author

   U potpunosti se slažem, kod nas je to tako uvek.

   Odgovori

 • Emilija

  16.5.2022 #3 Author

  Zaista zalosno.to nije bilo kakav rad

  Odgovori

 • VERA

  16.5.2022 #4 Author

  Au, a na sva zvona su pricali i hvalili lekare, kada treba da im plate, nigde nikoga.

  Odgovori

 • TATJANA

  16.5.2022 #7 Author

  Da se utvrdi cija je greska, pa da se zaposlenuma isplati. Vredno i bez odmora su ljudi radili

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  16.5.2022 #8 Author

  Ovakvih propusta nažalost ima svuda

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.5.2022 #9 Author

  Ovu situaciju moraju da isteraju do kraja,to je zasluzeni novac koji su mukotrpnim radom zaradili…

  Odgovori

 • kaćica

  16.5.2022 #10 Author

  Zalosno je sto se vise ne cene doktori i medicina.

  Odgovori

 • SRDJAN

  16.5.2022 #11 Author

  Valjda ce ispraviti ovu gresku. Greota je kolko su predano radili i kolko su se zrtvovali.

  Odgovori

 • IVAN

  16.5.2022 #12 Author

  Isplatite ljude zasluzili su!!!

  Odgovori

 • BRANA19

  17.5.2022 #13 Author

  I Jos ce da se nacekaju…

  Odgovori

 • BOJANA

  17.5.2022 #14 Author

  Strašno, toliko rada i truda su uložili, a tako da im se vrati.

  Odgovori

 • NINO

  17.5.2022 #15 Author

  Pa dobro, otisle pare na izbore….cekajte malo, strpite se 🤣🤣

  Odgovori

 • DJORDJE1

  17.5.2022 #16 Author

  Žalosno. Oni koje su najviše hvalili za vreme pandemije sada ne dobijaju zasluženi novac.

  Odgovori

 • BOJANA

  17.5.2022 #17 Author

  Strašno toliko rada i truda su uložili a tako da im se uradi.

  Odgovori

 • Dragana

  17.5.2022 #18 Author

  E pa to nije u redu.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  17.5.2022 #19 Author

  kao i uvek pompezne najave, šarene laže samo zamazivanje očiju javnosti
  nažalost medecinski radnici sada moraju da zavise od milostinje jednog čoveka

  Odgovori

 • DEKSI

  18.5.2022 #20 Author

  Katastrofa, kad treba da se plati onda nigde nikog..

  Odgovori

 • STRAHINJA

  22.5.2022 #21 Author

  Daleko bilo, i posle se pitamo sto uskoro nece imati ko da nas leci

  Odgovori

 • Milisavka

  23.5.2022 #22 Author

  I posle im nije jasno zašto odlaze iz naše zemlje

  Odgovori

 • TINA

  5.6.2022 #23 Author

  Bice isplaceno sigurno, desavaju se greske

  Odgovori

 • MARIJA

  23.9.2022 #24 Author

  Načekaće se..

  Odgovori

 • MARIJA

  27.9.2022 #25 Author

  Stvarno je žalosno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...