Evropa ublažava američku retoriku prema Kini

Lideri G7 podržali „demokratski zeleni pojas i put“

AnalizaBiznisEUInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

14.6.2021 14:35 Autor: Vladimir Jokanović 2

Lideri G7 podržali „demokratski zeleni pojas i put“ Lideri G7 podržali „demokratski zeleni pojas i put“
Lideri zemalja G7 dogovorili su se na samitu u Engleskoj o uspostavljanju alternative kineskoj inicijativi „Pojas i put“, kao delu širokog plana protiv Pekinga,... Lideri G7 podržali „demokratski zeleni pojas i put“

Lideri zemalja G7 dogovorili su se na samitu u Engleskoj o uspostavljanju alternative kineskoj inicijativi „Pojas i put“, kao delu širokog plana protiv Pekinga, koji uključuje pitanja ljudskih prava, lance snabdevanja, podršku Tajvanu i zahteve da se otkrije poreklo pandemije Covid-19.

U osnovi plana G7 koji je nazvan „Izgradi bolje za svet“ je demokratski i zeleni „Pojas i put“, koji bi omogućio zemljama poboljšan pristup finansiranju projekata sa niskim emisijama ugljenika, poput vetroparkova i železnica. Cilj programa je jačanje finansiranja očuvanja klime od novca multilateralnih razvojnih banaka, kao i od privatnog sektora.

Neki lideri G7, uključujući italijanskog premijera Marija Dragija (Mario Draghi), koji je trenutno predsedavajući G20, pozvali su američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da ne zaoštrava konkurenciju sa Kinom do te mere da onemogući saradnju u drugim vitalnim pitanjima poput klimatske krize, prenosi Guardian.

Foto: Tanjug/AP

Bajden je pozvao lidere G7 da iskoriste svoju finansijsku moć za suprotstavljanje rastućem globalnom uticaju Kine, ističući da su zapadne demokratije „u konkurenciji sa autokratama“. Evropski lideri bili su nešto oprezniji prema suprotstavljanju Pekingu.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da zemlje G7 „nisu neprijateljski raspoložene prema Kini“, dok je neimenovani britanski zvaničnik rekao da je „poenta samita da se pokaže za šta smo, a ne protiv koga smo“, prenosi FT.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je stvaranje radne grupe za istraživanje načina na koji vlade G7 mogu sarađivati sa privatnim sektorom na infrastrukturnim projektima u svetu u razvoju. Evropska unija apeluje na SAD da podrže pravno obavezujući kodeks ponašanja u Južnom kineskom moru, o čemu je Peking pregovarao sa regionalnim silama.

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer i domaćin samita Boris Džonson (Boris Johnson) nije pomenuo Kinu tokom završne konferencije za medije. Bajden je nakon samita pohvalio saopštenje lidera ubog njegovih referenci na Kinu i rekao da je bilo „dosta akcije“ prema merama za antagonizaciju prema Pekingu.

Lideri „G7 izričito su se složili da ukažu na kršenje ljudskih prava u Sinđinu i Hong Kongu„, rekao je Bajden, dodajući da postoji i strategija za pritisak na Kinu zbog upotrebe prislinog rada. „U kokurenciji smo ne sa Kinom per se, već sa autokratama i autokratskim vladama širom sveta“, ocenio je predsednik SAD.

U saopštenju samita G7 navodi se da je planirano partnerstvo „vođeno vrednostima, visokim standardima i transparentnošću“. Međutim, u saopštenju nije bilo podataka o finansiranju planiranog partnerstva, prenosi Deutsche Welle. Kineska inicijativa „Pojas i put“ je infrastrukturni program vredan više hiljada milijardi dolara, koji je pokrenut 2013. godine i uključuje više od 100 država Azije, Evrope i Afrike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...