„LUFTHANSA“ GUBI MILION EVRA NA SAT Nemačka pomaže domaćeg avioprevoznika, preuzima petinu vlasništva

EUVesti

21.5.2020 12:08 Autor: Vladimir Jokanović 1

„LUFTHANSA“ GUBI MILION EVRA NA SAT Nemačka pomaže domaćeg avioprevoznika, preuzima petinu vlasništva „LUFTHANSA“ GUBI MILION EVRA NA SAT Nemačka pomaže domaćeg avioprevoznika, preuzima petinu vlasništva
Nemačka „Lufthansa“ potvrdila je da su u toku intenzivni pregovori sa nacionalnim Fondom za ekonomsku stabilizaciju (WSF) o državnoj pomoći u iznosu oko devet... „LUFTHANSA“ GUBI MILION EVRA NA SAT Nemačka pomaže domaćeg avioprevoznika, preuzima petinu vlasništva

Nemačka „Lufthansa“ potvrdila je da su u toku intenzivni pregovori sa nacionalnim Fondom za ekonomsku stabilizaciju (WSF) o državnoj pomoći u iznosu oko devet milijardi evra, neophodnih da bi aviokompanija pokrila gubitke nastale usled zastoja zbog pandemije korona virusa.

Paket pomoći uključuje zajam u iznosu tri milijarde evra od nemačke državne banke KfW i novac iz WSF, a Fond treba da preuzme 20 odsto udela u vlasništvu aviokompanije, što bi trebalo da odobri vanredna skupština, saopštila je „Lufthansa“, prenosi portal MarketWatch.

„Lufthansa“ nastavlja razgovore sa WSF u cilju brzog postizanja dogovora kako bi se dugoročno osigurala solventnost kompanije, navedeno je u saopštenju aviokompanije sa sedištem u Kelnu. Nešto ranije, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u Berlinu da se „odluka može očekivati uskoro, ali da najpre treba da bude spremna“.

Pitanje da li bi država trebalo da bude uključena u donošenje poslovnih odluka u kompaniji „Lufthansa“ u zamenu za dokapitalizaciju podelila je veliku vladajuću koaliciju u Nemačkoj, navodi „Deutsche Welle“. Pro poslovni političari iz redova kancelarkinih demohrišćana odbacili su ideju o zastupanju, ocenjujući da Vlada ne treba da se meša u upravljanje aviokompanijom.

Oko 90 odsto redovnih letova „Lufthanse“ otkazano je već nedeljama, a procenjuje se da kompanija gubi oko milion evra na sat. „Lufthansa“ je većinski vlasnik u još tri evropske aviokompanije, „Swiss International“, „Austrian Airlines“ i „Brussels Airlines“, dok je Deutche Bank njen glavni finansijski partner. Prema podacima portala „Marketscreener“ glavni savetnik nemačke kompanije je „Goldman Sachs“.

  • sanja

    22.5.2020 #1 Author

    korona je opasno uzdrmala svetsku ekonomiju
    strasni su gubitci, nadajmo se da ce se oporaviti bar delimicno i da ce drzava pomoci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...