Objedinjena stručnost više kompanija

Mađarska berza električne energije HUPX pridružila se regionalnoj berzi Adex

RegionSrbijaVesti

25.3.2024 13:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mađarska berza električne energije HUPX pridružila se regionalnoj berzi Adex Mađarska berza električne energije HUPX pridružila se regionalnoj berzi Adex
Mađarska berza električne energije HUPX pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Adex grupi, saopšteno. Pridruženjem mađarske berze jača... Mađarska berza električne energije HUPX pridružila se regionalnoj berzi Adex

Mađarska berza električne energije HUPX pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Adex grupi, saopšteno.

Pridruženjem mađarske berze jača se i proširuje delokrug regionalne grupe za berzu električne energije za centralnoistočnu i jugoistočnu Evropu, piše Beta.

Adex grupu su 23. decembra 2022. u Ljubljani osnovali operator prenosnog i distributivnog sistema u Sloveniji (ELES), Elektromerža u Srbiji (EMS) i Evropska berza električne energije (EPEX SPOT) sa stopostotnim vlasništvom nad dva zavisna preduzeća – berzom struje koja posluje na srpskom i slovenačkom tržištu (BSP) i berzom električne energije u Srbiji (SEEPEX).

Priključenjem mađarske berze, kako je navedeno, Adex grupa, postaje najlikvidniji centar za trgovinu električnom energijom u tom delu Evrope.

„Ovaj korak podstiče energetsku tranziciju i konsolidaciju fragmentiranih tržišta i približava nas evropskom spajanju tržišta. Za učesnike na tržištu to znači novi pristup jedinstvenoj usluzi (one-stop-shop) za trgovanje i kliring u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj“, navedeno je u saopštenju Adex grupe.

Dodaje se da će, sadašnjim i budućim članovima, potpuno optimizovani procesi omogućiti usluge uz veće pogodnosti i pristupačnost.

Berze energije u okviru Adex grupe sa sedištem u Budimpešti će, kako je navedeno, objediniti stručnost više kompanija, uključujući usklađena berzanska pravila i trgovinska i klirinška rešenja.

Ističe se da je rezultat te saradnje to što Adex grupa postaje jedini akcionar BSP-a, HUPX-a i SEEPEX-a. Operator koji upravlja prenosnim sistemom Mađarske (MAVIR), ELES, EMS i EPEX SPOT su akcionari Adex grupe koja je svojom strukturom otvorena za pridruživanje novih partnera.

BSP, HUPX i SEEPEX ostaju operateri svojih postojećih tržišta i nadalje zadržavaju svoju licencu za berzu električne energije.

Očekuje se da će, nakon odobrenja nadležnih organa, proširena Adex grupa početi da radi u drugoj polovini 2024. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...