U nameri da se smanji potrošnja gasa

Mađarska ulaže 16 milijardi evra u proizvodnju struje

EUInfrastrukturaInvesticijeNovacVesti

7.9.2022 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mađarska ulaže 16 milijardi evra u proizvodnju struje Mađarska ulaže 16 milijardi evra u proizvodnju struje
Mađarska želi da investira 16 milijardi evra u energetski sektor do 2030. godine kako bi povećala kapacitete za proizvodnju i čuvanje struje čime bi... Mađarska ulaže 16 milijardi evra u proizvodnju struje

Mađarska želi da investira 16 milijardi evra u energetski sektor do 2030. godine kako bi povećala kapacitete za proizvodnju i čuvanje struje čime bi smanjila potrošnju gasa, rekao je ministar tehnologije i industrije Laslo Palkovič (Laszlo Palkovics).

Prema dugoročnom ugovoru potpisanom prošle godine, Mađarska iz Rusije dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, preko Bugarske i Srbije, i još milijardu gasovodom iz Austrije. Ugovor s ruskim Gazpromom sklopljen je na 15 godina, podseća Reuters.

U julu je vlada premijera Viktora Orbana ukinula višegodišnje ograničenje cene komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom, što će po rečima ministra Palkoviča verovatno smanjiti potrošnju.

Treba ipak uložiti više truda, naglasio je ministar, kako bi se udeo gasa u konačnoj potrošnji energije u Mađarskoj smanjio s prošlogodišnjih 35 odsto na 26 procenata do 2030. godine.

Većina tog poboljšanja proizaći će iz elektrifikacije velikih razmera, dodaje ministar.

Do 2024. godine instalirani kapaciteti za korišćenje solarne energije dostići će po njegovim rečima osam gigavata, uz dodatnu potražnju iz industrijskog sektora do 2030. godine, što zahteva dalja ulaganja u reorganizaciju električne mreže i kapacitete za čuvanje energije.

„Razvoj elektroenergetske mreže i skladišnih kapaciteta u blizini solarnih elektrana nisu na zadovoljavajućem nivou“, rekao je ministar i dodao da će detaljnije planove vlada saopštiti u novembru.

Poručio je ujedno da bi planirani projekat proširenja kapaciteta mogao produžiti rok upotrebe reaktora u nuklearnoj elektrani Pakš za dve decenije.

  • GOCA BG

    10.9.2022 #1 Author

    Pametno,alternativa mora da se nadje…

    Odgovori

  • Ceca

    11.9.2022 #2 Author

    Oni se dosta dobro snalaze u ovom haosu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...