na punom rezervoaru uštede i do 35 evra

Mađari prelaze hrvatsku granicu da bi sipali jeftinije gorivo

EUNovacVesti

3.9.2022 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 31

Mađari prelaze hrvatsku granicu da bi sipali jeftinije gorivo Mađari prelaze hrvatsku granicu da bi sipali jeftinije gorivo
Mađari prelaze granicu i pune rezervoare svojih vozila na hrvatskim benziskim stanicama jer je jeftinije, pa na punom rezervoaru goriva tako uštede i do... Mađari prelaze hrvatsku granicu da bi sipali jeftinije gorivo

Mađari prelaze granicu i pune rezervoare svojih vozila na hrvatskim benziskim stanicama jer je jeftinije, pa na punom rezervoaru goriva tako uštede i do 35 evra.

Kako piše Večernji list, a prenosi SEEbiz, mađarska vlada ograničila je cene goriva, ali te cene koje su niže nego u Hrvatskoj važe samo za privatna vozila. Sva ostala, u šta spadaju službena i poslovna vozila svih vrsta, te ona u auto školama, izuzeta su krajem jula iz vladine regulative te od tada plaćaju tržišnu cenu, onu bez vladine intervencije koja je viša od cene benzina na hrvatskim benzinskim stanicama.

Benzin 95 u Hrvatskoj je, uz vladinu intervenciju, sada ograničen na cenu od 11,19 kn (1,49 evra), a dizel na 12,35 kuna (1,64 evra) po litru. Mađarska vlada već je pre intervenisala te zamrzla cene pa Mađari plaćaju oko 1,20 evra za litar goriva, ako ne voze službene ili poslovne automobile. Ako ih voze, cena koju plaćaju je tržišna i redovno se menja, a poslednji put je iznosila 1,99 evra za litru benzina, te više od dva evra za litar dizela. Sada se najavljuje i daljnje poskupljenje dizela za još 30 forinti (0.074 evra).

Osim cene, drugi problem u Mađarskoj, posebno na manjim privatnim pumpama, je nedostatak goriva. MOL konstantno smanjuje isporuke, već su bile pale na 50 odsto u odnosu na regularna vremena, a danas isporučuju samo 35 odsto količine iz pretkriznog perioda.

Mađari su među prvima ograničili cene goriva i mnogi su mislili da je reč o predizbornom triku, ali premijer Viktor Orban nastavio je sa istom politikom i nakon pbede na izborima. Uprkos kritikama da je takva vladina intervencija neodrživa, mađarski premijer najavio je da ne odustaje i da će ona potrajati najkraće do oktobra, piše Večernji list.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...